ТРЕЋИ ПУТ У ГУЧИ  – Победничка здравица из Лознице

ТРЕЋИ ПУТ У ГУЧИ  – Победничка здравица из Лознице

На такмичењу здравичара, организованог у оквиру 60. Драгачевског сабора трубача у Гучи, трећи пут заредом прву награду освојио је Лозничанин Петар Петровић – Петар од Јадра, песник, сликар, глумацаматер КУД „Караџић“ и члан Клуба писаца „Вуково перо“. На јубиларном такмичењу учествовало је девет здравичара, а Петровић је однео убедљиву победу и то у категорији традиционалне здравице.


Здравица је незаобилазни део манифестације и кроз њу се одржава дух традиције, као и кроз избор најлепше народне ношње и друге пратеће садржаје зачињене на сваком месту звуцима трубе.

– Поносан сам због награде јер су у конкуренцији били одлични здравичари из Србије и један из Вишеграда. Све људи који се озбиљно тиме баве. Моја здравица је била посвећена подизању слемена на крову куће и писана је наменски, по жељи покојног Добривоја Пантелића, мог дугогодишњег пријатеља и сарадника. Написао сам здравицу када је он постављао кров на свом објекту, али прошле године нисам имао прилику да је изговорим на Гучи због короне. Ето, ове је освојила прво место и утолико ми је драже – каже Петровић, који је претпрошле године победио у категорији најбоље саборске беседе, а 2018. такође с најбољом традиционалном здравицом.

По његовој оцени, на овогодишњем сабору се осетила другачија атмосфера и људи је било тек десетак одсто од уобичајеног броја за раније године. Каже да је корона оставила трага на све, али да се нада добром и да ће већ следећег лета поново у Гучу, али само као учесник ван конкуренције јер сматра да више нема смисла бити такмичар и да треба дати прилику другима.

Драгачевски сабор трубача основан је 1961. године у варошици Гуча код Лучана, која има неколико хиљада становника. Сваке године програм употпуни више од хиљаду учесника, а посети га више десетина хиљада посетилаца из Србије, региона и целог света. Сабор трубача у Гучи нашао се на интернет страници популарног магазина Национална географија међу десет најважнијих догађаја у свету који се не смеју пропустити у августу 2014, а прошле године уписан је на листу Нематеријалног културног наслеђа Србије.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Лозница најврелија

ТУРИЗАМ, РАЗВОЈНА ШАНСА ЉУБОВИЈЕ – Три планине – три изазова

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )