ТУРИЗАМ, РАЗВОЈНА ШАНСА ЉУБОВИЈЕ – Три планине – три изазова

ТУРИЗАМ, РАЗВОЈНА ШАНСА ЉУБОВИЈЕ – Три планине – три изазова

Туризам у Љубовији постаје све значајнија привредна грана, а локална самоуправа има планове за унапређење туристичке понуде како би овај крај постао препознатљив не само на туристичкој мапи Србије, већ и широм региона. Планинари су пионири туризма у овом крају

Азбуковица има разноврсно и очувано природно наслеђе – ту су река Дрина, планина Бобија, специјални резерват природе у кањону реке Трешњице као резерват белоглавог супа, плодиште рибе младице. Овај крај богат је и културно-историјским споменицима  – Римски мост, манистари (на подручју Азбуковице има 14 цркава и четири манастира), цркве брвнаре у Селанцу и Доњој Оровици.

– Планинари су пионири туризма у овом крају. Имамо три  планине које су веома занимљиве за планинаре, али и остале туристе. Почели смо скромно, доводили смо планинаре и откривали им места која до тада нису имали прилику да упознају. Из године у годину њихов број се повећавао, а почели су да пристижу и други љубитељи природе . То је аннимирало локално становништво да се озбиљније окрену туризму као извору зараде. Почели су да туристима нуде смештај, као и домаћу храну. На Бобији је 2001. године организована прослава стогодишњице  планинарења у Србији што је додатно подстакло планинаре да масовно долазе у овај крај. Сада имамо туристичку сезону која траје током целе године. Сваког викенда долазе туристи који воле природу, здрав начин живота и активан одмор. Имају могућност да пешаче, планинаре, баве се алпинизмом и екстремним спортовима – каже искусни планинар Драган Павловић, оснивач Планинарског клуба “Торничка Бобија”.


Истиче да Љубовија има шта да понуди – ту су бројни кањони, а најпознатији је кањон Трешњице. Реч је о природном добру од изузетног значаја, које је стављено под заштиту. Представља станиште за 17 парова белоглавог супа, који је још једино настањен у кањону Увца. Најкрупнија је птица грабљивица у овом крају и храни се искључиво остацима угинулих животиња.

Павловић каже да  туристи долазе из свих крајева Србије, али и да их има из иностранства.

 – Верујем да ће их у наредним годинама бити све више. Извесно је да сада у Љубовији постоји туристичка сезона. Све је више заинтересованих за пешачење на бројни пешачким стазама. Бобија је веома уређена и све је посећенија. Има много пешачких стаза, видиковаца, а природа је готово нетакнута. Сви планинари знају за Бобију. Сваког викенда има организовано пешачење на Бобији, ту је и посета кањону Трешњице, а веома је занимљива и тура Пролог-Рожањ-Соко град. Викендом је на тим стазама више стотина људи тако да је на љубовијским планинама веома живо. Све се више тражи смештај тако да су мештани преуредили своје куће и на услузи су туристима . То би требало да подстакне развој сеоског туризма који се може комбиновати са верским јер заиста има шта да се види у овом крају. Надам се да ће млади видети могућност да зараде од туризма и да тако остану на својим огњиштима. Све је више људи из других крајева Србије који овде купују плацеве и граде смештајне капацитете, угоститељске објекте тако да се надам да ће то још више подстаћи мештане да се окрену туризму – истиче он.


Спортски савез општине Љубовија у сарадњи са ПК “Торничка Бобија” и ПК “Авала” из Београда сваке године организује “Ђачки планински маратон”. Током пешачења деца су у прилици да посете важне локалитете, да се упознају са ретким биљним и животињским врстама. Циљ је да се млади упознају са лепотама завичаја, да им се укаже на значај боравка у природи. Из године у годину број учесника је растао. Поред ученика, на маратону су учествовали и професори, али и мештани  и туристи из других крајева који су имали прилику да боље упознају Бобију. Због пандемије коронавируса прошле године није одржан, а у Љубовији се надају да ће ове године моћи да одрже “Ђачки планински маратон”.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИЗАМ, РАЗВОЈНА ШАНСА ЉУБОВИЈЕ – Више капацитета, више и гостију

ФК 14. ОКТОБАР, ДРАГИНАЦ – Крећу од нуле

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )