ВАНТЕЛЕСНА ОПЛОДЊА У ЛОЗНИЦИ – Подршка за још два пара

ВАНТЕЛЕСНА ОПЛОДЊА У ЛОЗНИЦИ – Подршка за још два пара

Град Лозница расписао је 12. априла јавни позив за доделу  накнаде трошкова вантелесне оплодње (ВТО) за ову годину, а у  локалном буџету је за ту намену предвиђено шест милиона динара, један више него прошле. До сада је надлежна комисија заседала два пута, у јуну и јулу, а накнаду трошкова ВТО добиће укупно четири брачна пара.

Према речима Радојке Станковић, из градског Одељења за друштвене делатности, оба месеца су по два пара испунила услове и одобрен им је максималан износ од по 350.000 динара, а од јулске комисије до ове седмице стигла су још два таква захтева и током августа биће о њима одлучивано. Циљна група су парови који не испуњавају услове за ВТО Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) који су углавном истрошили све финансијске ресурсе и сами су морали да потроше много новца у домаћим или иностраним клиникама у покушајима остваривања родитељства.


Конкурс траје шест месеци од дана објављивања, до октобра, и парови којима буду одобрена средства имаће годину дана за поступак ВТО. Контрола утрошка добијеног новца биће строга, сваки пар биће обавезан да доносе оригинал рачуна са клинике у којој је обављена процедура и тако оправда добијена средства. Прошле године је овакву подршку  имало четрнаест, а ове је могуће да максимална износ добије седамнаест парова који желе да постану родитељи.  

Подсетимо, Градско веће је средином јуна прошле године одлучило да буде расписан први јавни позив за накнаду трошкова ВТО из буџета града за 2020. годину. Од лани држава финансира неограничен број покушаја ВТО за жене до 43 године, док се лозничка одлука односи на жене до 45 година и парове који не испуњавају услове за ВТО преко РФЗО.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕД ЛОЗНИЦА – Од четири до седам сати без струје

НА ГРАДСКОМ БАЗЕНУ – Продали више од 26.000 улазница

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )