ТУРИЗАМ, РАЗВОЈНА ШАНСА ЉУБОВИЈЕ – Више капацитета, више и гостију

ТУРИЗАМ, РАЗВОЈНА ШАНСА ЉУБОВИЈЕ – Више капацитета, више и гостију

Повећана тражња због немогућности да се на одмор оде ван земље, али и због ваучера Владе Србије за подршку развоју домаћег туризма довела је и до пораста интересовања за бављење, пре свега, сеоским туризмом, као и за проширења капацитета и категоризацију објеката. Туристичка организација Љубовије успешно је искористила ситуацију изазвану пандемијом коронавируса за привлачење пажње па су смештајни капацитети били попуњени прошле, али и ове године

Година затворених граница, условљена пандемијом коронавируса, донела је много промена у навикама па је тако и све оне који воле путовања присилила да траже нова одредишта. Немогућност да се лане оде на одмор изван Србије довела је до повећаног интересовања за сопствену земљу па је тако један вирус допринео развоју домаћег туризма.

Према речима Јелене Тешић, директорке Туристичке организације Љубовије (ТОЉ), током прошле године у овој општини забележено је око 30 хиљада ноћења. 

– У Љубовији број посета и ноћења расте из године у годину, а прошле смо остварили изузетне резултате. Сви смештајни капацитети били су испуњени од априла до новембра па и зими током празника тако да су наши угоститељски и туристички радници забележили рекордан број посета. Оно што је нарочито битно јесте то што је такав тренд настављен и ове године, као и то што је продужен боравак туриста у нашем крају. Раније су гости користили само викенд за посете на два дана, а сада се већ смештај резервише и на седам па и десет дана – каже Тешићева.


Како је расло интересовање туриста за боравак у Србији, тако је расло и интересовање власника смештајних капацитета за њихово проширење, али и категоризацију. Посећеност није, међутим, порасла само због епидемије, већ и због популарних ваучера Владе Србије за подстицај развоју домаћег туризма, а то је довело и до проширења понуде.

Наравно, већина туриста воли летњи одмор да проведе крај воде па, ако нема мора, добре су и реке, а Дрина се својом лепотом издваја. Често се може чути да је најлепша управо у оном делу који протиче поред Љубовије па је логично и да је највише објеката за смештај туриста подигнуто на обали реке. Тешићева, међутим, каже да то не значи да су брдско-планински делови запостављени.

– Има смештајних капацитета и у том делу наше општине, а људи из тих крајева производе здраву, домаћу храну коју често продају посетиоцима, што је веома значајно за туристичку понуду и популарно је – каже директорка ТОЉ.

Гастро туризам није необична појава последњих година, а веома су популарне и манифестације у вези са храном. Добро је познат љубовијски ”Гастро фест”, одлична прилика да се промовише азбуковачка кухиња и да се пласирају, пре свега, здрави, органски производи, али епидемија је онемогућила његово одржавање и прошле и ове године. Остаје нада да ће наредне, почетком маја, ”Гастро фест” поново привући посетиоце и, као и раније, послужити као добра промоција Љубовије. Тешићева напомиње да манифестације првенствено служе за промоцију туристичке понуде, али и да, свакако, и саме привлаче велики број посетилаца.


– Наша најстарија и највећа манифестација ”Дринска регата”, на пример, значајно утиче на промоцију Љубовије, да се за њу чује, да постане видљивија, нарочито ако имамо у виду да на регату долазе посетиоци не само из наше земље, него и изван њених граница. Увек одавде понесу лепе утиске и враћају нам се. Манифестације, свакако, употпуњују нашу понуду и обогаћују боравак гостима – објашњава Тешићева.

Иначе, основна улога ТОЉ и јесте промоција туристичких капацитета како би се гости одлучили да, упркос великом избору, одлуче да одмор проведу управо у Азбуковици. Тешићева каже да је ситуација изазвана епидемијом коронавируса успешно искоришћена за скретање пажње на Љубовију, што потврђују и попуњени смештајни капацитети. Она подсећа и да туризам Љубовије није сведен само на сеоски туризам.


– Није овде сеоски туризам једини, иако, наравно, стављамо акценат на њега. У нашој општини развијен је и спортско-рекреативни туризам, с обзиром на наш географски положај, на реку Дрину, која пружа велике могућности, а ту су и наши кањони Трибуће и Трешњице, специјални резерват природе, планина Бобија, Мачков камен… Развијен је и верски туризам који такође привлачи велики број посетилаца и обогаћује садржај гостима који се одлуче да дођу код нас и да обиђу све те локалитете – каже Тешићева.

Оно што ће туристичким радницима у Србији бити велики посао и још веће искушење у наредном периоду, по проласку пандемије, биће задржавање домаћих гостију унутар граница земље, али и привлачење страних туриста. Србија има шта да понуди, а лепоте Азбуковице пример су онога што смо годинама занемаривали тражећи одмор негде другде несвесни сопственог богатства.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФЕСТИВАЛ У БРАДИЋУ – Заиграли коло под Иверком

15. ДРИНСКА РЕГАТА – Дрином плове и Бразилци

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )