КРУПАЊ ДОБИЈА ПРЕЧИСТАЧЕ ОТПАДНИХ ВОДА И 7,5 КМ КАНАЛИЗАЦИОНЕ МРЕЖЕ – Инвестиција вредна пет милиона евра

КРУПАЊ ДОБИЈА ПРЕЧИСТАЧЕ ОТПАДНИХ ВОДА И 7,5 КМ КАНАЛИЗАЦИОНЕ МРЕЖЕ – Инвестиција вредна пет милиона евра

У четвртак је у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре четрнаест локалних самоуправа потписало уговоре о учешћу у пројекту „Чиста Србија“. Међу њима је и Општина Крупањ. Тим поводом јуче је у Крупњу одржана конференција за новинаре којима су се обратили Иван Исаиловић, председник општине, Ивана Поповић, народна посланица, Милутин Поповић, директор ЈКП „1 мај“ и Милорад Симић, начелник Општинске управе.

– Ово је изузетан дан за нашу општину. Пројекат „Чиста Србија“ практично је отпочео 5. августа када су уговори потписани.Вредност пројекта је око четири милијарде евра и одвијаће се у неколико фаза. У првој ће бити инвестирано 336 милиона евра и урађено око 700 километрака канализационе мреже, а биће изграђено и 26 нових постројења за пречишћавање отпадних вода. Верујем да ћемо за неколико година имати здравију животну средину, чисте реке, и да ћемо моћи да се поносимо еколошким стандардом какав имају најразвијеније европске земље. Изузетно је важно што је Општина Крупањ била спремна, прпремила је сву неопходну документацију и нашла се међу 14 локалних самоуправа које ће добити средства за ову намену и то као прва у Мачванском округу – истакла је Поповићева.


Председник Општине Крупањ Иван Исаиловић рекао је да је поносан на све што је у овој општини урађено на плану екологије и подсетио да је она увек на првом месту.

– Били смо спремни за ове пројекте. На време смо припремили грађевинске дозволе, уредили неопходну документацију, израдили пројектну документацију за завршетак канализационе мреже. Ми смо велики део канализационе мреже у градском делу Крупња већ урадили, готово смо дошли до локације где је планирана изградња постројења за пречишћавање отпадних вода – преостало је још око 850 метара. Пет милиона евра вредност је пројекта у Крупњу и то је уједно највећа инвестиција у нашој општини за један пројекат. Од 26 пречистача отпадних вода који ће бити изграђени у Србији, два су у Крупњу. Један ће бити у градском насељу где ћемо изградити још 7,5 километра канализационе мреже, а други на Мачковом камену, новом великом туристичком потенцијалу. Тиме ћемо омогућити изградњу хотела и бројних савремених спортских објеката. Крупањ ће се тако још брже развијати, а то нам гарантује много више новца у буџету, али и више наших грађана који ће боље живети. Реализација овог великог посла кренуће од 1. септембра, а рок за завршетак је до краја 2025. године. Уверен сам да ће радови у Крупњу бити завршени много раније – нагласио је он.


Исаиловић је указао и на чињеницу да је туризам у стратегији развоја локалне самоуоправе означен као приоритет, као начин да обезбеде више новца у буџету, квалитетнији живот грађана, али и да подстакну људе да се врате на своја огњишта и да у Крупњу започну нови посао.

– Сада је јако лепо живети у Крупњу, може добро да се заради, посебно од туризма. О томе сведочи и чињеница да је Крупањ протеклих месеци био пун туриста и да је ситуација и сада таква јер су сви смештајни капацитети попуњени. Да не водимо рачуна о екологији, не бисмо могли озбиљније да рачунамо на туризам као окосницу развоја нешег краја – рекао је председник Општине Крупањ.

Милутин Поповић, директор ЈКП „1. мај“, сматра да ће изградња канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода значајно променити ситуацију набоље и да ће овим пројектом бити обухваћена сва насеља у граду која немају канализацију.

Милорад Симић, начелник Општинске управе, рекао је да сви грађани треба да буду поносни због учешћа у овом пројекту и додао да је локална самоуправа била спремна и на време урадила све што је било потребно.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Да позелениш

ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Сеоски туризам узима замах

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )