ГО СТРАНКЕ СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ – Протесте треба да преузму политичке странке

ГО СТРАНКЕ СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ – Протесте треба да преузму политичке странке

Поводом прошлонедељних протеста у Лозници због усвајања Просторног плана града данас је у просторијама Градског одбора Странке слободе и правде (ГО ССП) одржана конференција за медије. Председник ГО ССП Мирослав Грујичић казао је да су протести показали низак ниво политичке културе који карактерише читаво друштво и навео да је за то најодговорнија власт.


– Док се у Лондону и Њујорку протести против ”Рио Тинта” одржавају без икаквих проблема, представници власти покушавају нашим комшијама из других градова и Мачве да оспоре то право. Референдум о ”Рио Тинту”, који спомиње власт има за циљ да пребаци одговорност на грађане, а, такође, да сакрије суштину да представници наше власти раде као лобисти страних мултинационалних компанија, а не у интересу државе и народа. Примера је више, од продаје пољопривредног земљишта и изворишта воде странцима, страних банака где се представници власти утркују како ће изменити Закон о парничком поступку или аутентично тумачити поједине одредбе Закона о облигационим односима како грађани Србије не би били обештећени за незаконите трошкове обраде кредита. Кинески инвеститори који када купе фабрику, као да су купили амбасаду, одмах прогласе екстериторијалност на том простору и за њих закони ове државе, изгледа, не важе. На крају имамо ову ситуацију са ”Рио Тинтом” где, чини се, отварање рудника у Недељицама треба да послужи као пилот пројекат да та компанија запоседне читаву западну Србију, што се тиче рударења – рекао је Грујичић.


Он је навео и да одржавање референдума одмах после измене Закона о референдуму представља одступање од добре праксе и да ”хибридни режим” нема капацитете да организује и спроведе демократски референдум.

– Такав референдум личио би на референдуме Садама Хусеина или Путинове за промену устава. Да би се референдум спровео треба да постоје две равноправне перспективе ”за” и ”против”, односно да и једни и други имају подједнаке шансе и да се на медијима појављују подједнако. Србија нема традицију демократских референдума. Знамо како су у прошлости изгледали Милошевићеви референдуми на којима се гласало више пута, а и на последњем за промену устава неки су људи и по пет пута гласали – казао је председник ГО ССП.

Он сматра да је рудник ”Рио Тинта” политичко питање и да је једино решење смена власти па у том смислу ССП, како каже, позива све опозиционе странке, покрете и удружења грађана на заједничко деловање.

На питање да ли мисли да је заједничко деловање могуће, ако су и на протесту била три пункта са којих су се обраћали говорници често ометајући једни друге, Грујичић каже да политичке странке треба да преузму организацију протеста.

– Политичким странкама се Уставом Србије јемчи право и улога у политичком обликовању политичке воље грађана. Оне су политичке институције, а наравно да удружења грађана и покрети треба да делују у синергији, али заједно са политичким странкама, а не једни мимо, или против других због неких ситних привилегија или не знам чега – тврди Грујичић.


Он сматра да на протесту није било много Лозничана зато што су организатори невладине организације и зато што су локални медији већином ”затворени” за опозиционе странке и удружења грађана. Према његовом мишљењу, мештани Горњих Недељица најинформисанији су о проблему рудника ”Рио Тинта”, али у Драгинцу, Цикотама и околним местима имају ”тек понеку информацију, или уопште нису информисани”. Да би се могао спровести референдум, грађани свих места морали би да буду добро информисани, а за то је потребно да прође неколико година, сматра Грујичић.

Он је навео и да ће странке опозиције изаћи на изборе, ако изборни услови буду поправљени, а у супротном ће лидери опозиције, најављено је, позвати грађане на протесте.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГО СРС ПОСЛЕ УСВАЈАЊА ПРОСТОРНОГ ПЛАНА – Референдум једино решење

ПРЕД СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ ГРАДА – Протести са три стране

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )