ГО СРС ПОСЛЕ УСВАЈАЊА ПРОСТОРНОГ ПЛАНА – Референдум једино решење

ГО СРС ПОСЛЕ УСВАЈАЊА ПРОСТОРНОГ ПЛАНА – Референдум једино решење

Зашто су два одборника Српске радикалне странке (СРС) на прошлонедељној седници Скупштине града гласала против усвајања Просторног плана града Лознице (ППГЛ) данас је на конференцији за медије објаснио Ненад Самарџић, један од њих.

Како је навео, на седници Скупштине присуствовали су кршењу правних прописа и нарушавању хијерархије правних аката.


– Морам приметити да је то скупштинској већини у последње време постало пракса и навика, а све то иде на штету грађана, свих нас, и изазива несигурност. У одлуци о изради измена и допуна ППЛГ стоји и инкорпорирање у међувремену донетих планских решења, између осталих и Просторног плана подручја посебне намене (ППППН) за реализацију и експлоатацију руде јадарита и Плана детаљне регулације инфраструктурног коридора првог ”Б” реда на територији града Лознице за потребе рудника ”Рио Тинта”. Овим својим поступком градоначелник и скупштинска већина легализовали су један незаконити план који није у складу са Законом о изградњи, а тиме ни са вишим планским актима ППГЛ и Просторним планом Републике Србије. Сада имамо ситуацију која је у праву неприхватљива, а то је да виши правни акт прилагођавамо нижем. У питање се директно доводи начело законитости – рекао је Самарџић.

Он је навео да ГО СРС демантује оно што је за говорницом рекао градоначелник Лознице Видоје Петровић да Град мора да прихвати акт Владе Србије који је супериорнији у односу на акте локалне самоуправе. Самарџић наглашава да је Влада Србије ППППН донела уредбом, а да у Статуту града пише да он врши надлежности одређене Уставом и законом, а не уредбом.


– Уредба није у хијерархији правних аката и није обавезујућа. Да је то тако доказује и чињеница да су одборници гласали о тој одлуци. Ако је обавезујућа, зашто смо онда гласали? Та теза о обавезности не пије воду – тврди одборник Самарџић.

Он је подсетио и да су одређена удружења грађана поднела захтев Уставном суду за оцену уставности ППППН, али да суд још увек ћути. Према његовом мишљењу, усвајање ППГЛ ће бити још један доказ пред Уставним судом, али се и запитао шта он чека. СРС, према његовим речима, градоначелнику поставља и питања зашто се журило са усвајањем ППГЛ када пројекат ”Јадар” још није одобрен, нема експлоатационе дозволе, као ни Студије о утицају на животну средину без које је, каже, немогуће одредити се према питању отварања рудника.

Самарџић је прочитао део ППГЛ у којем се говори о потпуној деградацији природног предела, измени режима подземних вода, измештању инфраструктуре, угрожености и исељавању становништва и навео да се на тај начин ”струка оградила”.


– Ја не знам шта су читали одборници Српске напредне странке, вероватно су то прочитали они који нису дошли на седницу Скупштине. Овом одлуком граду се одузимају надлежности на око 4.000 хектара у више катастарских општина, што је правно недопустиво. ГО СРС никада неће бити опозиција грађанима, а  није ни против економског просперитета, али јесте против оваквих незаконитих и противуставних аката. ГО СРС је заузео свој став и чека став врха странке о овом питању. Сматрамо да овај проблем превазилази сваког појединца, ко год он био, и да је референдум на подручју града Лознице једини излаз из ситуације где су две стране – власт и грађани, супротстављене – каже Самарџић.

Он наводи и да је тај став ГО СРС наишао на осуду еколошких удружења јер сматрају да референдум не би био законит и да би постојала могућност да буде ”покраден”.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Више пацијената на Ковид одељењу

РЕАГОВАЊЕ УДРУЖЕЊА ”НЕ ДАМО ЈАДАР” – Да се утврди шта се тачно десило

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )