У АТАРУ СЛАТИНЕ И ШУРИЦА – Метан у кључалом „црвеном језеру“

У АТАРУ СЛАТИНЕ И ШУРИЦА – Метан у кључалом „црвеном језеру“

На „црвеном језеру“, које се створило на једној њиви у атару Слатине и Шуричког поља, а што је забринуло житеље овог дела јадарског краја, по свему судећи дошло је до еутрификације воде, односно издвајања метана – гаса са ефектом стаклене баште који има већи потенцијал тог ефекта од угљендиоксида за око 70 до 80 пута.

Према речима Маријане Трбовић Петровић, чланице удружења „Не дамо Јадар“, ово мишљење је стигло од професора Хемијског и Биолошког факултета из Београда на основу фотографија и видео-снимака акумулације воде у долини Јадра које су им послали забринути грађани.


– Нажалост, још нема никаквих званичних саопштења јер нико није ни долазио да узме воду са њиве ради анализе. Професори с којима смо у контакту, потврдили су да са покретањем рудника постоји индиција да би све воде које су под директним његовим утицајем, поред загађења, ушле и у еутрификацију и да би се емитовао метан. У овом тренутку су нам поручили да апелујемо на мештане који на овом потезу имају бунаре у нивоу „црвене баре“, да не поје стоку и не заливају баште док се не ураде анализе јер је реч о подземној води која држи ниво и провлачи се кроз сеоске бунаре. Сви мештани морају бити опрезни – рекла је за ЛН Трбовић Петровићева и подсетила да су житељи Горњих Недељица, који чине удружење Не дамо Јадар, позвали релевантне институције да изађу на терен и утврде шта се тачно десило на парцели по којој сада плива црвени муљ.

Драган Карајичић, председник Савета месне заједнице Брезјак, коју чине и катастарске општине Слатина и Горње Недељице, објашњава да је ова парцела, као и све које је окружују, некада била плодно земљиште, а надлежне позива да објасне мештанима како је уопште настала рупа испуњена водом.

– Сви знају да је њива приватно власништво фирме из Прокупља, која сарађује с компанијом „Рио Сава“, а ово је ископано пре две или три године. У међувремену су гомиле земље овде довучене са Брезјака где граде паркинг испред просторија „Рио Тинта“. Могуће је и то да је у плану било после рушење кућа одвожење шута у ову рупу, али много је дубоко копано и највероватније су прорадиле подземне воде. Црвена маса на површини воде је примећена у суботу, 31. јула, а није је било раније. То знамо јер редовно обилазимо овај терен. Помислили смо да је можда некаква емулзија, уље од грађевинских и других машина које је ту просуто, али није, ово је нешто што је избило из земље, реагује на топлоту и кључа. Мења и боју, од зелене до црвене, виде се мехурићи и чује се врење – објашњава Карајчић.


Он је потврдио да су три инспектора долазила већ 1. августа, међу њима и рударски, којег су довели представници компаније „Рио Сава“, као и геолози који раде у тој фирми.

– Снимали су све и претпостављамо да су узели воду за анализу. После је долазио инспектор за екологију из Шапца, и он се уверио у стање на терену. Ова појава је забринула житеље Слатине, Шурица и Брезјака, али плашимо се да се ово не прошири у Јадар или Дрину, да се не загаде бунари, а самим тим и становништво. Ми смо обавестили све надлежне, чак и полицију, а да ли ће ко од њих изаћи на терен, видећемо – прича наш саговорник и додаје да на свака три сата чланови удружења „Не дамо Јадар“ обилазе терен.

На питање шта мештани даље намеравају да чине у одбрани своје имовине коју не желе да отуђе зарад отварања рудника, он истиче да ће се народ окупити и раговати чим дођу прве машине. Још објашњава да је поред соје на овим парцелама највише засејано кукуруза који је одлично родио да му је квалитет бољи од оног из Мачве и Срема јер није изгорео на високим температурама. Још каже да је то плодна земља и да ће хектари бити претворени у депонију, ако се рудник отвори.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РЕАГОВАЊЕ УДРУЖЕЊА ”НЕ ДАМО ЈАДАР” – Да се утврди шта се тачно десило

РЕАКЦИЈА КОМПАНИЈЕ ”РИО ТИНТО” – Обојена вода нема везе са ”Рио Тинтом”

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )