РЕАГОВАЊЕ УДРУЖЕЊА ”НЕ ДАМО ЈАДАР” – Да се утврди шта се тачно десило

РЕАГОВАЊЕ УДРУЖЕЊА ”НЕ ДАМО ЈАДАР” – Да се утврди шта се тачно десило

Поводом саопштења компаније ”Рио Сава експлорејшн” у којем се тврди да ”Рио Тинто” нема никакве везе са појавом црвене воде у бари у Горњим Недељицама реаговало је Удружење ”Не дамо Јадар”.

Мештани окупљени у овом удружењу позивају све релевантне институције да изађу на терен и ”утврде шта се тачно десило на споменутој парцели села Шурице”. Они траже да се ”узнемиреним мештанима” објасни како је на некада плодном земљишту настала рупа, како је испуњена водом, одакле вода, колико је дубока, због чега у њој нема живог света и какав се смрад шири из ње.


– Позивамо све релевантне државне институције да утврде шта се десило са њивама које су биле предмет истражних радњи компаније ”Рио Сава” и  које су сада прешле у њихово власништво, а на којима  такође не расте ништа. Слике које гледамо из света о неделима према природи компаније ”Рио Тинто”, постају идентичне овоме што гледамо са прозора својих кућа. Све то уноси страх у мештане села Горње  Недељице, Слатина и Шурице, у  којима се ове оранице налазе. Живимо у константном страху да нам је здравље угрожено свим овим истраживањима, а како никада инспекција надлежног Министарства заштите животне средине и осталих министарстава није изашла на терен, поред свих наших обраћања и послатих слика као доказ, имамо право да закључимо да цео пројекат неће бити урађен по закону јер се закон већ сад не поштује. Да се закон поштује, пројекат Јадар би био одмах стопиран јер су државни органи прекршили сопствени Устав тачније, члан 74. на који се позивамо у свим својим пријавама државним институцијама од локалног до републичког нивоа – стоји у саопштењу.

”Не дамо Јадар” напомиње и да у опсегу од 300 метара од ”девастираних њива” расте стотину шездесеторо деце, а пољопривредне производе из тог краја за исхрану користи ”већи део становништва Србије”.

– Угрожавање јавног здравља становништва  је, по законима Републике Србије, кривично дело за које је запрећена казна од две до десет година затвора. На ова питања компанија ниикада нема одговоре, те молимо све државне инспекције, министарства пољопривреде, заштите животне средине, све релевантне заводе, да раде свој посао, те Биолошки и Хемијски факултет да изађу на терен и коначно утврде шта се дешава са свим горе наведеним, јер оно што ми мештани голим оком видимо, није еколошки, није здраво, а ни одговорно понашање једне компаније која стално то тврди речима, а никако да примени у пракси – стоји у саопштењу.


”Пројекат Јадар” није званично одобрен, подсећају чланови удружења, и тврде да се на терену компанија ”Рио Сава” понаша као да јесте, ”бахато покушавајући да нас дискредитује и направи неписменима, заведенима, неупућенима о свим питањима будућег пројекта”,

– Ми мештани знамо довољно, видимо све својим очима тако да нема потребе да обавештавају нас него јавност читаве Србије. Њихова ”Отворена врата” су информације које врте сваки пут без доказа и конкретних чињеница, онлајн састанци су контролисани, нема дијалога, одговора одмах, него се одговори смишљају. Због свега што овде видимо као последице истраживања, о чему сведоче слике, овај пројекат за нас не постоји. Молимо своје комшије да не продају своју имовину, као и све кооперанте компаније ”Рио Сава” да са њима не склапају никакве договоре и уговоре јер на себе навлаче само бес јавности и народа, што компанија одлично користи по систему ”завади па владај”! Све што тврдимо и знамо, можемо да докажемо, само чекамо да  судови  почну  са радом по поднетим тужбама против  компаније ”Рио Тинто” и њених коопераната. – стоји између осталог у саопштењу  Удружења ”Не дамо Јадар”.

ЛН

Фото: ”Не дамо Јадар”

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РЕАКЦИЈА КОМПАНИЈЕ ”РИО ТИНТО” – Обојена вода нема везе са ”Рио Тинтом”

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – У болници шест ковид пацијената

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )