У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Отворен Центар за развој иновација

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Отворен Центар за развој иновација

Мали Зворник од данас има Центар за развој иновација у области заштите животне средине, смештен у сутерену Библиотеке 17. септембар“, а свечаном отварању присуствовао је министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, чији кабинет је уз локалну самоуправу и финансирао опремање


Министра Ненада Поповића дочекао је председник малозворничке општине Зоран Јевтић с којим је најпре обишао просторије реновиране библиотеке, упознавши се с радом ове установе. Поповић је рекао да је Центар за развој иновација у области заштите животне средине опремљен у оквиру програма подршке подизању иновационих капацитета јединица локалне самоуправе на територији Србије и да ће бити на располагању свим заинтересованим будућим технолошким предузетницима из општине Мали Зворник и Града Зворника у суседној Републици Српској (БиХ), запосленима у јавном сектору, малим и средњим предузећима, универзитетској заједници и другим потенцијалним корисницима.

– Отворили смо овај иновациони старт-ап центар за који је Влада Србије издвојила 20 милиона динара. Реч је о најсавременијем техолошки опремљеном простору који ће користити млади иноватори из овог , али и из Зворника, који има Технолошки факултет са много студената из Лознице, Бање Ковиљаче, Љубовије, Малог Зворника, чак Ваљева и Београда. Центар ће им омогућити да овде оснивају своје старт-ап компаније – рекао је министар Поповић.

Он је истакао да је пре неколико дана Европска унија прогласила најновију оцену иновационог потенцијала свих земаља Европе и да се Србија ”поносно налази у средини”, испред многих држава ЕУ, пре свега у развоју малих и средњих предузећа и запошљавању иноватора.


 – Влада Србије је у последњих пет година учинила помак у развоју иновационе инфраструктуре у Србији и отворено је више од 20 оваквих центара у градовима који немају факултете како би сва деца која желе да се баве иновацијама, инжењери, предузетници, имали могућност да користе те центре за оснивање компанија и на једном месту добију бесплатно менторску, правну, финансијску и стручну подршку. Све оно што ће им олакшати да од идеје дођу до готовог производа и услуге. Србија је по својим иноваторима препозната и на светској мапи и међу пет је центара за развој иновација и дигитализације у Европи. Потенцијал који Србија има у развоју иновација је огроман јер наши инжењери су међу најбољима у Европи и у Србији не постоји ниједан незапослени инжењер. Један од предуслова за развијање иновација јесте да у сваком граду постоји овакав центар, такозвани мини технолошки парк. Држава ће сваке године у буџету оставити новац за рад центара и њихове основне потребе. Зато ће корисници сву подршку овде и добијати бесплатно. Општина ће одлучити ко ће управљати центром и она бира директора, али заједнички рад са другим центрима је најважнији. Овај центар ће имати две кључне теме – иновације у пољопривреди и заштити животне средине – поручио је министар.


Председник општине Зоран Јевтић захвалио се на подршци држави и министру Поповићу, истичући да је за опремање Центра из локалног буџета издвојено 600.000 динара.

– Ми смо међу три мање општине у Србији у којима је предузетништво у порасту и овај центар ће допринети да на тој лествици скочимо за барем једно место. Корисници центра ће бити предузетници, Технолошки факултет, наша Средња школа, као и сви они који се баве иновацијама, али и заштитом животне средине, одбраном од временских непогода. Овај центар је добро целог Подриња – поручио је Јевтић.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РЕАГОВАЊЕ УДРУЖЕЊА ”НЕ ДАМО ЈАДАР” – Да се утврди шта се тачно десило

ТУРНИР У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Будућност однела пехар

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )