РЕАКЦИЈА КОМПАНИЈЕ ”РИО ТИНТО” – Обојена вода нема везе са ”Рио Тинтом”

РЕАКЦИЈА КОМПАНИЈЕ ”РИО ТИНТО” – Обојена вода нема везе са ”Рио Тинтом”

Поводом информације објављене у неколико медија, да је вода у језеру у Горњим Недељицама обојена црвено и да је разлог за то почетак ископавања од стране ”Рио Сава експлорејшн”,  ”Рио Тинто” је издао саопштење у којем се тврди да разлог за то нема никакве везе са компанијом.

У саопштењу се каже да је парцела на којој се налази бара (језеро) у приватном власништву и да на њу компанија не полаже права нити на њој врши испитивања. Поред тога, ”Рио Сава експлорејшн”, позива власника парцеле да ”без одлагања о овој појави обавести надлежне инспекцијске органе”, како би се утврдио састав и порекло изливене црвене воде.


– ”Рио Сава експлорејшн” је такође веома заинтересован да од надлежних и стручних органа сазна узрок ове необичне појаве. У периоду од 2007. до 2018. у радијусу од око 200 метара постојало је 15 истражних бушотина које су служиле за утврђивање положаја рудног тела у лежишту Јадар. Ниједна од тих 15 бушотина није изведена као хидрогеолошка, бушотине су зацементиране од дна до површине терена, и у њима и око њих нема и не може бити никакве подземне воде која било где циркулише. Имајући у виду ове чињенице, апсолутно је немогуће да су ове бушотине узрок накупљања воде, ни њене обојености црвеном бојом – стоји у саопштењу које је потписала Андреа Радоњић, главна саветница за медије и комуникације ”Рио Сава експлорејшн”.

У саопштењу се наводи и да је ”Пројекат Јадар” у фази студије изводљивости, и да ”тек након исходовања свих дозвола може да почне са изградњом рудника и свих пратећих капацитета”. Стога се наглашава да ”не може бити речи да је Рио Тинто ‘почео са ископавањем”’ јер ће до тада проћи још најмање пет година.

Уз саопштење, медијима су достављене и фотографије баре – језера у Горњим Недељицама снимљене, како се наводи, данас поподне у пет сати и 17 минута.

ЛН

Фото: Рио Тинто

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА – Усвојен Просторни план Лознице

ПРЕД СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ ГРАДА – Протести са три стране

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )