НОВА КЊИГА ПУКОВНИКА ДЕЈАНОВИЋА – Сећања на август 1914. у Јадру

НОВА КЊИГА ПУКОВНИКА ДЕЈАНОВИЋА – Сећања на август 1914. у Јадру

Књига „Долина Јадра августа 1914“ Милоша Дејановића, пуковника у пензији, која је изашла из штампе почетком године, представљена је синоћ у Библиотеци Вуковог завичаја. Аутор је на 246 страница, са 127 слика, шема, скица, карата и приказа ситуација, од чега је 27 у боји, забележио причу о јуначкој борби Треће армије (Дринске дивизије првог и другог позива) српске војске од 12. до 19. августа ратне 1914. године, а овим делом заправо наставља расветљавања херојске историје нашег краја започетог књигом „Битка на Гучеву 1914 – Епопеја на прагу Србије“, коју је објавио у јуну 2018. године.


Издавач књиге је Меморијална галерија „Битка на Дрини 1914“ из Бање Ковиљаче, а о њој су у градској библиотеци говорили уредник магистар Драган Крсмановић, виши архивиста и пуковник у пензији, који је уз Зорана Тошића, професора историје, и рецензент, као и књижевник Љубомир Ћорилић, који је лекторисао књигу и чија се песма „Брсква“ нашла међу корицама и овог дела.

Пуковник Милош Дејановић у својој новој књизи објављује грађу о војним операцијама које су претходиле Церској бици, као и о злочинима који су том приликом почињени у долини Јадра. О овим борбама Треће армије једино је писао генерал Живко Павловић 1924. у књизи „Битка на Јадру“, а пуковник Дејановић је подсетио да су те борбе вођене од Дрине па долином Јадра на лозничким, јаребичким и завлачким положајима као и на правцима ка Крупњу и Прослопу, и да представљају уводне борбе за Церску битку вођену од 16. до 19. августа 1914.

– После њега многи аутори су писали само о бици на Церу, али о борбама Треће армије на левом крилу у долини Јадра нико или веома мало и недовољно. С обзиром на то да је дуги низ година и књига генерала Живка Павловића била склоњена и заборављена, после скоро сто година наши дедови и прадедови заслужују да се обелодани и опише њихова борба за Србију у којој нису жалили ни своје животе. Само Трећа армија је  изгубила 59 официра и 3.600 подофицира, каплара и редова, укупно 3.659 људи – рекао је пуковник Дејановић истичући да су у књизи посебно обрађени злочини аустроугарске војске у Лозници, Лешници, Брезјаку, Цикотама, Јаребицама (Драгинцу), Кривајици, Брезовици, Завлаци, Мојковићу, Крупњу и другим местима Јадра и Рађевине.


Дејановић

Пуковник Дејановић је рођен у Лозници, где је завршио основну школу и гимназију, а потом Војну академију копнене војске у Центру високих војних школа у Београду. До пензионисања је радио у јединицама везе, јединицама за електронско извиђање и противелектронска дејства, као и у другим органима команди Ужичког корпуса. Студију из војне географије „Војно-географска процена могућих праваца дејстава у зони одговорности Ужичког корпуса“ написао је 2001. године. Поред изучавања историје и војне стратегије, у слободно време бави се сликањем и планинарењем, а како је најавио пред суграђанима, већ је припремио књигу о Мачковом камену коју тек намерава да објави.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВЕ КЊИГЕ ДРАГАНА ФИЛИПОВИЋА – Записани ожиљци из ратова

ФК ЛОЗНИЦА У ПРВЕНСТВО УЛАЗИ СА ПРОМЕЊЕНИМ ТИМОМ – Сутра генералка са Радом

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )