НАШИ СМО – Супермен

НАШИ СМО – Супермен

Сигурно се многи од вас сећају еуфорије настале после објављивања вести да је у Србији откривен једини минерал који може да науди чувеном Супермену. Била је 2007. година и медији су се утркивали да објаве што занимљивију причу из горњег Јадра, најчешће тражећи мишљења мештана о невероватном открићу. Како домаћи, тако и страни новинари преносили су детаље о новооткривеном јадариту иако многи нису знали ни где се налази Јадар и да није реч о руднику или планини већ о реци у чијем је приобаљу пронађено оружје које ће “доћи главе” чувеном стрип-јунаку. Ипак, било је и оних који су се мање везивали за приче о филмском и цртаном хероју којег су 1932. године креирали амерички писац Џери Сигел и канадски цртач Џо Шустер, а више за прогнозе о томе да ће овакво откриће померити границе у индустрији батерија за мобилне телефоне и електричне аутомобиле, чија се већа примена још тада предвиђала.

Тек се наслућивала могућност отварања рудника када су неки Јадрани већ почели ковати планове за будућност, маштати о “златној коки”, која је залепршала крилима и у њиховом атару и сањати о светлости на крају тунела. Скоро нико није размишљао колико је тај тунел дуг и колико ће времена проћи до тренутка када се због рудника ваља лишити дедовине, продати муком саграђена кућа и оставити плодна земља. Међу онима који су претпоставили каква времена долазе био је и један старина са Брезјака с којим сам тих година разговарао због писања новинарског текста о јадариту и Супермену. У неформалном разговору казао је – Синак мој, све је то велика зајебанција због које ћемо опет ударити једни на друге. Ови из белог света ће доћи само да нас додатно заваде. Човек није био никакав видовњак, обичан паор с искуством неколико ратова и гомиле невоља које је превалио да би старе дане провео у миру. Он одавно обрађује неке друге њиве, али прогнозе су му биле тачне. Ко ће и како обрађивати оне парцеле које је оставио потомству, питање је на које се још чека одговор.


Пре 14 година “Глас Америке” је писао детаљно о томе да је креација Супермен у ствари ванземаљац са планете Криптон, кога је отац, научник, као бебу, послао у капсули на Земљу неколико тренутака пре него што је планета уништена. “У стрипу, капсула пада негде у Канзасу где је проналази брачни пар фармера који одгајају дете под именом Кларк Кент. Касније, Супермен помаже људима у разним катастрофама, у сукобима са генијалним криминалцима или са нападачима из свемира. Али, као сваки други суперхерој, Супермен има своју Ахилову пету – осетљивост на минерал криптонит, настао приликом распада Суперменове родне планете. Криптонит су, из разумљивих разлога, веома ценили Суперменови противници. Многе љубитеље стрипова о Супермену зато је изненадила вест, објављена ових дана, да је криптонит пронађен у Србији. Како јављају светске агенције, минерал пронађен прошле године на планини Јадар по хемијском саставу веома је сличан криптониту – писао је “Глас Америке”.


Скоро невероватно звучи ова прича данас јер многи детаљи из ње као да су родбински везани за садашње стање земље колевке јадарита. Свако време има свог Супермена. Можда нас је казна за ликовање што се Супермену “коначно доакало” сада стигла а лоше слутње старог Јадранина као бумеранг вратиле кроз протесте организација које се боре за екологију, за очување реке Јадар и ораница око ње, као и оне у Рађевини, док држава и даље корача ка плановима зацртаним у корист напретка земље и нових инвестиција. Уз то, тврдећи да никакво зло свом народу неће дозволити нити било шта што није у складу са законом и вољом грађана. Како год, препуцавања трају.

Можда бисмо били мирнији да никада није ни откривен минерал који доказује да је Супермен у проблему. Вероватно се не би трошиле силне речи на оне који су ЗА и оне који су ПРОТИВ отварања рудника. Многи који су већ продали куће живели би и даље под својим крововима, не би трпели критике оних који су одлучни да не иду с огњишта и НЕ ДАЈУ ЈАДАР. Обрађивали би њиве и повремено страховали да их Јадар не поплави. Овако, једни се окупљају испред градске куће у намери да спасу што се спасти може, док они што седе у клупама исте те градске куће чекају налог странке за подизање руке у циљу бољитка за Лозницу и Србију. Чак и да се одрекнемо јадарита, да откажемо сарадњу дођошима који би да копају рудник поред Јадра, тешко да би и чика Супермен успео да слети с неког небодера демократије и благостања и подигне нас из блата и прашине до његових висина.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Голи оток

НАШИ СМО – Привид

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )