ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА – Усвојен Просторни план Лознице

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА – Усвојен Просторни план Лознице

У напетој атмосфери, са окупљеним грађанима испред зграде градске управе који су протестовали против усвајања Просторног плана града Лознице (ППГЛ) и великoм броју комуналних милицајаца у згради, завршена је данашња седница Скупштине града.

После бурне расправе у којој су се могла чути међусобна оптуживања и вређања између појединих одборника, при чему су коришћени несувисли изрази који никако нису смели да се чују за скупштинском говорницом, Просторни план града Лознице усвојен је већином гласова. Од присутних 47 одборника, од укупно 59, за Просторни план града гласао је 41 одборник, шест је било против. Интересантно је да је од дванаест одборника који нису дошли само један оправдао свој недолазак. Претходно, није усвојен предлог одборничке групе ГГ ”Смело за Лозницу”, једног од организатора данашњег протеста, да ова тачка буде скинута са дневног реда.


Како је рекла Драгана Јовановић, главна урбанисткиња, која је била известилац, ППГЛ се доноси пре свега, због развоја сеоског подручја, сагледавања потенцијала за развој целе територије града и омогућавања процеса легализације, односно усклађивања са новим Законом о легализацији.

– Компанија ”Рио Тинто” ће наставити даље процедуре по Просторном плану подручја посебне намене за јадарит, било да се ПП града усвоји или не. Разлика је само у томе што, ако одборници не изгласају овај план, на хиљаде грађана неће моћи да ради, гради и живи на свом земљишту. Дакле, усвајањем Плана добија се документ усклађен са законском регулативом, решавамо велики број захтева за озакоњење објеката, препознали смо и уградили донете планове, што смо обавезни да учинимо, добијамо реалнији план у односу на фактичко стање планирања будуће градње – рекла је она.

Одборници ГГ ”Смело за Лозницу” и Српске радикалне странке тврде да није тачно да Скупштини било ко Уредбом може да наметне усвајање неког плана те да се у самом Просторном плану подручја посебне намене за јадарит наводи да постоје велики еколошки ризици по заштиту животне средине, као и озбиљне демографске и социјалне последице. Они су тражили да се приликом гласања за ППГЛ прозивају одборници “тако да се тачно зна ко је гласао за овај план и да сходно томе сноси оговорност. Њихов предлог није прихваћен.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић, рекао је да су сви постали експерти за све, те да је жалосно то што се, како је рекао, доводи народ са стране да би звиждао.


– Данас неко хоће да ”штити” Лозничане и да их врати под шињел Шапчана и Мачвана. Ово је Подриње. Нека свако брине своју бригу. Неко би хтео да заустави Лозницу и да је врати на дно лествице градова и општина, где сам је затекао. Да ли неко мисли да би после толико улагања у Лозницу неко повукао потез како би све то прекречио? Закон мора да се поштује, постоји црвена линија која не сме да се пређе, све друго је политизација – рекао је Петровић, додајући да ће о судбини компаније ”Рио Тинто” одлучивати народ на референдуму, како је најавио и председник Србије.

В. М.

Опширније у штампаном издању Лозничких новости наредног петка (6. август).

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРЕД СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ ГРАДА – Протести са три стране

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Пацијент упућен у ковид болницу у Батајници

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )