У ГРАДСКОЈ УПРАВИ ТВРДЕ – План града Лознице не отвара врата јадариту

У ГРАДСКОЈ УПРАВИ ТВРДЕ – План града Лознице не отвара врата јадариту

Због, како је речено, тврдњи у медијима  да се доношењем новог Просторног плана Лознице “Широм отварају врата реализацији пројекта “Јадар” па се стога тражи  да се из скупштинске процедуре повуче тај документ, у среду је, уочи седнице Скупштине града и најављених протеста  одржана конференција за штампу, како би по речима Драгане Јовановић, градска урабанисткиње, грађани добили исправне информације.

– Скупштина града је донела одлуку о изради ППГ 2018. године, у том тренутку је била донета одлука о изради Просторног плана подручја посебне намене за “јадарит” и он је Уредбом Владе Републике Србије утврђен две године касније. Разлози за израду новог ПП садржани су у обавези града да усклади овај плански документ са Законом о озакоњењу објеката с обзиром  да се у градској управи налази на стотине нерешених предмета. Не прође ни дан а да нам се неко не обрати с питањем, када ће бити усвојен овај план како би могао да оствари неке своје захтеве. Други разлог садржан је у ажурирању подлога пошто је 2011. године  када је донет још увек важећи ППГ, дошло до израде дигиталног катастра за целу територију града – рекла је Јовановићева.


Истиче, да је акценат на развоју сеоског подручја, пошто оно у највећој мери чини обухват ППГ. Само дуж траса нових државних коридора брзог пута и нове обилазнице око града планирано је неколико мањих производних зона како би се омогућио равномеран развој територије града и насељених места која гравитирају ка овим коридорима. Нагласила је, да је опште познато да се изградњом нових државних путева обезбеђује боља повезаност ових насеља са центром града и са коридорима вишег ранга, као и да саобраћајну инфраструктуру прати и развој комуналне инфраструктуре чиме се обезбеђује развој периферије.

– Дакле, разлог за израду ППГ није верификација пројекта “јадарита” како се то жели представити, нити он може да се добије овим планом пошто је дефинисан Просторним планом подручја посебне намене за експлоатацију јадарита – већ је акценат на развоју преосталог сеоског подручја, сагледавање потенцијала за развој целе територије града и отклањање ограничења које има садашњи ППГЛ у питању подлога и немогућности озакоњења објеката – рекла је главна урбанисткиња.

Појаснила је и да у планирању постоји хијерархија просторних и урбанистичких планова, највиши је ПП Републике Србије, па регионални и ПП подручја посебне намене. Ова три плана доноси држава, односно, усваја Влада Уредбом о утврђивању. Просторни план подручја посебне намене се доноси за специфично подручје као што су национални паркови, експлоатација минералних сировина, пројекти од националног значаја. И управо зато што су таквог карактера њих доноси Влада, дакле, нису у надлежности локалне самоуправе.

– Имајући у виду да је ПП подручја посебне намене за јадарит усвојила Влада Уредбом, то је за ПП града виши акт и стечена обавеза. Стечена обавеза су и сви остали документи које доноси Влада, а и сви остали плански документи који су донети на територији града, дакле, планови детаљне и генералне регулације. ППГ мора све те планске документе да сакупи и да их идентификује тако што ће их означити као зоне или коридоре у којима се примењују ти усвојени плански документи. ППГ се бави преосталим подручјима изван тих зона и коридора, планира намену површина и дефинише правила грађења и уређења на том преосталом земљишту – рекла је она.


Што се тиче Посебног плана подручја посебне намене за јадарит, истакла је да Просторни план града Лознице овај простор препознаје као зону у којој се примењује овај план и да се све дозволе и решења у том простору издају по плану који је усвојила Влада а не град. Стога су, како је рекла, бесмислене тврдње да се доношењем ППГ Лознице верификује пројект јадарита, да се уводи на широка врата јер  се тим простором овај план не бави.

– Ова тврдња је пре свега неодговорна према нашим грађанима, веома је опасна и штетна јер би недоношењем оваквог документа  било спречено на хиљаде наших грађана да остваре своје захтеве. Недоношење Плана не би имало никакав утицај на реализацију пројекта јадарита и не би га зауставило – рекла је она.

Владимир Радојчић, начелник градске управе, рекао је да је у питању класична заменаа теза и једино питање које се овде поставља је – да ли смо доношењем новог ППГ макар и за корак ближи отварнају рудника “јадарита”? Одговор је – не.

– Просторни план града само констатује да постоји Посебни план подручја посебне намене и да се он у том обухвату спроводи. Да ли ће бити или не рудника јадарита  је нешто о чему ће се одлучивати у другим поступцима, понуђен је и рефередндум  а томе ће претходити више поступака који се тичу докумената и студије о процени утицаја на животну средину. Град Лозница ће као заинтересована страна дати допринос да органи државе донесу одлуке које су у најбољем интересу грађана – рекао је начелник.


Како је рекао Владан Трипковић, начелник Одељења за планирање и изградњу, одлука о доношењу ППГ Лознице је донета благовремено и испоштоване су све процедуре а донета је и одлука да се ради и Извештај о стратешкој процени утицаја плана на животну средину.

– Обављен је и Јавни увид који је трајао тридесет дана и на све примедбе грађана давали смо писане одговоре и објашњавали планска решења. Ово је сада прилика да се План усвоји и било би бесмислено да се та тачка скине са дневног реда Скупштине. Сматрамо, да ће допринети вишеструком развоју града – рекао је Трипковић.

На питање ЛН да ли се разговарало са организатоирма најављеног протеста међу којима су и одборници ГГ Смело за Лозницу, Радојичић је одговорио да перетпоставља да контаката није било те да, ни он лично није са њима разговарао.

Јовановићева је одговорила да су у време јавног увида сва заинтересована лица имала прилику да добију потребне информације о Плану. Међу њима је било  и  мештана из Брезјака и Недљељица и они су на сва питања добили одговор.

– Да су сви искористили ову законску могућност добили би одговоре и све потребне информације и можда до овога не би ни дошло. Мислим, да они једноставно то нису хтели већ желе  да искористе скупштинску говорницу за неке друге ствари – рекла је Јовановићева.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕД ЛОЗНИЦА – Три до пет сати без струје

ДИВЉА ДЕПОНИЈА НА ЈАРЦАНУ – Пут до Дрине сада је без смећа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked”
data-matched-content-rows-num=”4,2″
data-matched-content-columns-num=”1,2″Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )