УНУТРАШЊЕ МИГРАЦИЈЕ – Округ напустило више од 2.000 људи

УНУТРАШЊЕ МИГРАЦИЈЕ – Округ напустило више од 2.000 људи

Из Мачванског округа иселило се прошле године у неки други округ унутар Србије више од 2.000 људи, показују подаци Републичког завода за статистику. То је, ипак, нешто мање него током 2018. и 2019. Прошле године из округа су отишле 2.022 особе, а доселило их се 1.395 па је салдо негативан, односно округ је ову годину, због пресељења, почео са 627 становника мање. Више становника је због унутрашњих миграција изгубио само Златиборски округ – 920.


Добро је то што се разлика у броју одсељених и досељених смањује јер је претпрошле године број становника у нашем округу из овог разлога смањен за 907, а 2018. године за 762 особе.

У свих осам локалних самоуправа округа миграциони салдо је негативан. Прошле године из Лознице су изван округа отишле 553 особе, а у неко друго место унутар округа њих 195. Истовремено у Лозницу су се доселиле 394 особе из друге области, а 165 из преосталих седам локалних самоуправа Мачванског округа.

Миграциони салдо по локалним самоуправама у последње три године. За приказ података доведите показивач миша на графикон. Искључите друге локалне самоуправе кликом мишем, ако желите да погледате податке само за једну или да упоредите одабране локалне самоуправе.

По негативном миграционом салду друга је Љубовија из које је лане 120 становника више отишло него што је дошло, следе Владимирци са 110 грађана мање, па Крупањ 74 мање, Мали Зворник 71, Шабац са минусом од 35 грађана, Богатић са 17 мање и Коцељева чија је негативна разлика 11.

Највише досељених из других области прошле године је имао Шабац, па Лозница, а следе Богатић, Коцељева, Љубовија, Мали Зворник, Владимирци и Крупањ. Када се ради о миграцијама унутар округа, редослед је после прва два места нешто другачији. За пресељење унутар округа привлачан је и Мали Зворник, на трећем месту, па Богатић, Владимирци, Крупањ, Коцељева и Љубовија.

Број досељених из других округа и број одсељених у друге округе по локалним самоуправама. За приказ података доведите показивач миша на мапу. Промену података омогућава клик на падајући мени досељени/одсељени.

Иначе, у Србији је већина области забележила негативан миграциони салдо. За разлику од њих, Београд предњачи по броју досељених, тамо се из других крајева доселило скоро пет хиљада људи више него што је отишло, а у плусу су и Нишавски, Севернобачки, Јужнобачки и Јужнобанатски округ. Сремски управни округ је једини на нули, подједнак број људи је и отишао и дошао.

Н. Т.

Фото: Архива ЛН – У Београд се досељавају

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УРЕЂЕЊЕ ЗГРАДА – На три конкурса 55 уговора

НА ЛАГАТОРУ – Ускоро нови, линеарни парк

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )