КЈП ‘’НАШ ДОМ’’ – Ликвидирање депоније на Јарцану

КЈП ‘’НАШ ДОМ’’ – Ликвидирање депоније на Јарцану

Један од највећих и најдуговечнијих дивљих депонија на подручју Лознице налази се на Јарцану, у близини прихватилишта за напуштене псе, дуж пута који води ка дринском конаку ‘’Пустолов’’. Већ неколико дана на тој локацији су радници КЈП ‘’Наш дом’’ који уз помоћ тешке механизације уклањају отпад, а на том месту нема чега нема. Буквално.

– Град издваја новац за санацију градске, али и за уклањање дивљих депонија. Почели смо да уклањанмо отпад са локације на Јарцану,  радимо сваки дан и тај посао трајаће још десетак дана. То је вишедеценијска дивља депонија која ће сада бити потпуно уклоњена, а осим тога радимо и на сређивању обе стране пута дуж којег је настајала. До сада смо уклонили можда око 500 кубика смећа, процена је да ће га бити укупно бар дупло више. Надамо се да убудуће више неће бити бацања отпада на том месту – казао је данас Јанко Алексић, директор ‘’Нашег дома’’ за портал ЛН.


Подсетимо, ‘’Наш дом’’ је урадио катастар дивљих депонија којим су евидентирана сва места где се оне налазе на  подручју 56 месних заједница. Евидентирано је 46 локација чија је укупна површина је 20.565 квадратних метара, а на њима се налазило готово 38 хиљада кубних метара свакојаког отпада, најчешће грађевинског, пластике, текстила, обуће, стакла, ПВЦ кеса, канти, флаша, зеленог и шумског отпада као разних комада, или делова намештаја…

Уклањање дивљих депонија почело је прошле године, а ова на Јарцану заузела је око 3.000 метара квадратних, а у време израде катастра процена је била да на њој има исто толико кубних метара отпада, од гајбица, намештаја, воћа, грађевинског шута до животињских костију разних величина и порекла.

Хоће ли после овог великог посла Јарцан остати напокон чист, показаће време. Можда у одвраћању од прљања помогну камере са оближњег азила за псе, а било би добро и да надлежни чешће посећују то место па да они којима је најлакше да ту баце своје ђубре буду откривени и санкционисани.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА АРХЕОЛОШКОМ НАЛАЗИШТУ ОРЛОВИНЕ – Планирају конзервирање цркве

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Нагли скок броја активно оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )