УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ НАЛЕДА – Лозница шампион предузетништва

УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ НАЛЕДА – Лозница шампион предузетништва

Град Лозница проглашен је за победника у категорији великих локалних самоуправа на такмичењу градова и општина ‘’Шампиони предузетништва 2020’’, које су покренули Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Републички секретаријат за јавне политике. Ово такмичење одвија се под покровитељством Владе Републике Србије, уз подршку пројекта немачке развојне сарадње ‘’Реформа јавних финансија – Агенда 2030“ који имплементира ГИЗ. Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а, данас је са сарадницима посетила Лозницу и у градској управи ово признање уручила градоначелнику Видоју Петровићу.


Јовановићева је рекла да је Лозница добијањем овог признања потврдила своју ‘’лидерску улогу у области локалног развоја, конкретно развоја предузетништва’’.

– Ово такмичење, које је потекло као једна од стимулативних мера Националног програма за сузбијање сиве економије, мерило је рада локалне администрације, да видимо колико наши градови и општине чине у домену својих надлежности да подрже све оне који хоће да се опробају у бизнису. Због тога смо такмичење поделили у три категорије по величини, односно броју становника и ту се Лозница издвојила у категорији великих градова. Мерили смо неколико критеријума, гледали колико има новооснованих предузећа, привредних друштава и предузетничких радњи и колико је корисника мере из Националног програма за сузбијање сиве економије, мере пореског ослобођења почетника у пословању. Лозница је постигла изузетан резултат и потврдила и претходна признања која је освајала у оквиру НАЛЕД-а, као што је и титула града по мери привреде коју је први пут понела 2008, а надамо се да ће у наредних годину дана поново завредети тај епитет – казала је она.

Градоначелник је оценио да је Лозница у ‘’изузетно тешкој години каква је била 2020. због пандемије’’, успела да кроз низ активних мера да додатни допринос и подршку, заједно са Владом Србије, како би привреда, од предузетника до привредних друштава, у сложеном амбијенту одржала виталност.

– Лозница, када се узме  број новорегистрованих и фирми које су угашене, има повећање за 131 предузетничку радњу у 2020. години. Када су у питању привредна друштва ту имамо повећање за 16 нових, што јесу подаци са којима би се поносио сваки град. За нас је јако важно да имамо интегрисан приступ локалне заједнице са свим владиним и невладиним организацијама у земљи, имамо одличну сарадњу, одличне партнерске односе, а са друге стране и одличну комуникацију и сарадњу са локалним привредницима и представницима страних  компанија које раде у Лозници. То се већ и те како примећује. Само у овој години, ако упоредимо првих шест месеци са истим периодом прошле, имамо увећање прихода у буџету за 258 милиона динара, при чему се две позиције у приходу издвајају. Једна је приход по основу зарада, пореза на зараде запослених, који је увећан за око 155 милиона динара,  док имамо и значајно увећање прихода по основу пореза на имовину. Први податак говори да имамо увећање броја запослених и реалан раст зарада, а други да се увећава пореска основица кроз број  новоизграђених квадрата  како индустријских објеката, пословних и стамбених јер ми осам година, а ово је девета, нисмо мењали висину пореске стопе и она спада у групу десетак најнижих на територији Србије  – рекао је Петровић.


Како је казао, ново признање од НАЛЕД-а осим што ‘’изузетно радује и додатно подстиче да још вредније радимо’’ и обавезује да се такав тренд настави, а ово је  уједно и  својеврсна промоција Лознице као локалне заједнице која може, када је у питању подршка предузетништву, да буде пример добре праксе.

Он је истакао и да не могу помоћи ни држава ни неко трећи, уколико се не уради оно што је изворна надлежност локалне заједнице. Уручењу признања присуствовао је и Оливер Рорбах, саветник за економске политике у НАЛЕД-у, који је похвалио напоре које чини Град Лозница подршком и улагањима у младе и предузетништво, што је, како му се, каже, чини  ‘’дух овог региона’’.

Иначе, НАЛЕД је до сада Лозници доделио више престижних награда из области локално-економског развоја. Пре више од десет година Лозница је била једна од прве три локалне самоуправе у  Србији којима је НАЛЕД доделио Сертификат града с повољним пословним окружењем, потом је ово звање потврдила и кроз ресертификацију по веома озбиљној методологији и стандардима, а онда су уследила још два признања да је Лозница шампион локалног економског развоја, за допринос кроз очување културног наслеђа, а затим и у категорији „Промоција туризма и културе“. Пре три године је за највише примењене стандарде за реформе стигла и награда градоначелнику Петровићу за допринос развоју електронске управе на локалном нивоу.


После радног састанка представници НАЛЕД-а су са домаћинима посетили Компанију Адијент и предузеће Факом у Лозничком Пољу, а затим се упознали са туристичких потенцијалима Бање Ковиљаче и Тршића.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОД ПЕТКА ДО НЕДЕЉЕ – У Лозници трећи пут „На раскрсници“

ЗАВОД ЗА ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Новозаражени у Лозници и Шапцу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )