САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ САВЕТА ЗА ШТАМПУ – Недопустиво објављивање узнемирујућих фотографија на насловним странама

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ САВЕТА ЗА ШТАМПУ – Недопустиво објављивање узнемирујућих фотографија на насловним странама

Савет за штампу најоштрије осуђује одлуке уредништва више дневних новина да на насловим странама објаве потпуно непримерене и веома узнемирујуће фотографије злочина криминалног клана. Такав поступак у потпуној је супротности са одредбама Кодекса новинара Србије, које забрањују објавјивање садржаја који могу имати штетан утицај, пре свега на децу, али које потресају и застрашују и све остале грађане.

Овакво, крајње непримерено, неетичко и сензационалистичко „извештавање“, не може се правдати јавним интересом, јер ни на који начин не доприноси бољем инфомисању јавности, што је основни задатак медија, већ се, напротив, тиме наноси штета и јавном интересу и новинарској професији.

Ови медији, супоротно Кодексу, не поштују ни права и достојанство жртава злочина, осећања чланова њихових породица, али ни право на претпоставку невиности осумњичених.

Управни одбор Савета за штампу

У Управном одбору Савета за штампу су представници: Асоцијације медија, Локал преса, Независног удружења новинара Србије и Удружења новинара Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАЛЕД: КРУПАЊ АПСОЛУТНИ ШАМПИОН ПРЕДУЗЕТНИШТВА У 2020. ГОДИНИ – Уручено признање

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Један ковид пацијент више

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )