ОПШТИНА КРУПАЊ – Нова технологија уништавања отпада

ОПШТИНА КРУПАЊ – Нова технологија уништавања отпада

Уништавање комуналног и других врста отпада велики је проблем са којим се суочавају градови и општине у Србији. У Крупњу су данас ЈКП „1. мај“ и новосадски „Словакијан неотек институт“, који послује у оквиру „Синко групе“ из Словачке, потписали уговор о сарадњи који подразумева примену нове технологије у уништавњу отпада и рекултивације постојеће депоније.

У присуству Ивана Исаиловића, председника Општине Крупањ, народне посланице Иване Поповић, представника Амбасаде Словачке, као и представника „Синко групе“ уговор су потписали Милутин Поповић, директор ЈКП „1. мај“ и Владимир Литавски, директор „Словакијан неотек института“.


– Пошто Словачка, као и многе друге земље, има велики проблем са уништавањем медицинског отпада и дивљим депонијама дошли смо на идеју да кренемо у мобилно еколошко уништавање. У Европи је велика експанзија пласирања водоника као новог извора енергије и смањивање зависности од употребе гаса. На време смо се прикључили томе и тако допринели да, захваљујћи нашој асоцијацији, Словачка донесе одговарајуће законе и стратегију развоја употребе водоника. То планирамо да урадимо и у Србији. Водоник има много већу енергетску вредност, а отпад се уништава у две фазе. У првој се уситњени отпад излаже високим температурама (преко 2.000 степени) и тако разлаже, а сви гасови који остају у наредној фази се излажу пламену и високој температури при чему се добија нова енергија. Не ради се само о уништавању отпада, већ на овај начин добијамо и топлу воду и електричну енергију која се може користити – рекао је Литавски.

Он је истакао да у Крупњу намеравају да отворе погон за производњу ових уређаја, од мобилних до великих који могу да униште 500 тона отпада. Комплетна производња ће бити у Крупњу, а у почетку ће посао добити од осам до десет радника.

– Чим производња крене тај број ће се попети на четрдесет. Намеравамо да изградимо и вртић за децу наших радника у коме ће бити запослено још двадесет васпитачица и другог особља. План је да се то деси у року од годину до годину и по дана. Задовољни смо што су представници Општине Крупањ разумели оно што намеравамо да радимо. Све је потпуно безбедно и то ће потврдити независне институције као што је Институт у Винчи – поручио је директор словачке фирме.


Милутин Поповић, директор крупањског комуналног предузећа, нада се да ће сарадња две фирме бити успешна.

– Достигнућа која нам се нуде помоћи ће нам у решавању великог проблема. Све локалне самоуправе се боре са несанитарним и дивљим депонијама и надам се да ћемо ми први у Србији применити нову технологију уништавања комуналног и другог отпада – нагласио је он.

Народна посланица Ивана Поповић истакла је да Општина Крупањ води рачуна о будућности и да је потписивање уговора корак ка чистој животној средини, ка зеленој економији.

 – Све је здравствено и безбедносно исправно и не постоји бојазан да било шта лоше може да се деси. Имаћемо напредну технологију која ће се развијати на територији наше општине, где ће бити отворени производни погони. Драго ми је што ће у индустријској зони у склопу нове фабрике бити изграђен и вртић који  ће моћи да користе и друга деца из Крупња, а не само деца запослених у овом погону. Отворићемо нова радна места и то је прави начин да зауставимо миграторне процесе у нашој општини – рекла је Поповићева.

Иван Исаиловић, председник Општине Крупањ, истакао је да „Словакијан неотек институт“ има сјајну технологију и врло примамљиву понуду за пословно-техничку сарадњу  која би била на обострано задовољство.

– Нама је циљ да уништимо наше депоније, а њима је потребан отпад како би развијали своју технологију. Отпад се уништава на веома високој температури уз употребу водоника и то је сјајно за нашу општину. Веома је важно то што ова технологија не утиче штетно на животну средину. Радује нас што су одлучили да фабрику за израду уређаја за униптавање отпада изграде у Крупњу. Желимо да будемо добри домаћини, а да они добро послују и да што пре од прототипа који имају направе уређај за комерцијалну употребу. Желимо да га продају у целом свету, да што више производе и да тако у Крупњу упосле што већи број радника  – рекао је Исаиловић.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕКОЛОШКИ КАМП У ТРШИЋУ – Заштитити природу

НАЛЕД: КРУПАЊ АПСОЛУТНИ ШАМПИОН ПРЕДУЗЕТНИШТВА У 2020. ГОДИНИ – Уручено признање

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )