УРЕЂЕЊЕ ЗГРАДА – На три конкурса 55 уговора

УРЕЂЕЊЕ ЗГРАДА – На три конкурса 55 уговора

За три од четири јавна конкурса, колико их је расписано 12. априла, за бесповратно суфинансирање инвестиционог одржавања и унапређења својстава зграда конкурисало је 60 стамбених заједница, а биће потписано укупно 55 уговора. То је за ЛН потврдио градски менаџер и председник надлежне комисије Дејан Сталовић. Предвиђени радови подразумевају реконструкцију фасада, поправку кровова, замену инсталација и уградњу уређаја и опреме.


– Интересовање грађана говори нам да је ова мера прихваћена и да су они увидели користи које оваквим конкурсима добијају, да унапреде квалитет живота у зградама у којима станују. Када је реч о крововима, конкурисало је 12 стамбених заједница, са девет ћемо склопити уговоре и вредност средстава које град опредељује за њих је 3,4 милиона динара. Код конкурса за уређаје и опрему, од осам пријављених са седам ћемо потписати уговоре, реч је о око 413.000 динара док смо за замену инсталација имали заинтересованих 40 стамбених заједница, а са 39 ћемо склопити уговоре и вредност је око 2,4 милиона динара. Укупно је ових 55 уговора вредно око 6,2 милиона динара. Иначе, за ова три јавна позива учешће града је до 50 одсто, а остатак улажу станари. На конкурс су се јавиле и стамбене заједнице са Градилишта где ћемо радити два крова. Постигли смо циљ да анимирамо и становништво из тог дела града и да ту поправљамо услове живота – казао је Сталовић, уз оцену да је конкурс успео.

Потписивање уговора очекује се наредних дана, а онда и почетак радова. Врсте радова су, каже Сталовић, различите, санирање разних кровова, код инсталација је то од видео-надзора, уградње врата са стакларницима, интерфона, у неким зградама биће рађена замена канализационих цеви у делу који припада згради, има и замена хидрантске мреже, а у једној згради је потреба промена уземљења и громобрана.

Што се тиче конкурса за фасаде, градски менаџер каже да је готова коначна ранг-листа на којој је 14 стамбених заједница које испуњавају све услове, имају спремну потребну документацију и да ће се после избора извођача и осталих формално-правних радњи ући у поступак склапања уговора. На неким зградама у граду већ су урађени кровови, или фасаде, а скеле се постављају на другима  које су склопиле уговоре на основу претходног конкурса.


Подсетимо, из градског буџета је на овогодишњем конкурсу планирано 40 милиона динара за реконструкцију фасада, а по три и по милиона динара за кровове, инсталације и опрему. За уређење фасада је учешће града највише до 70 одсто, а за преостала три јавна позива до половине.

На сва четири конкурса, први пут расписана крајем 2020, конкурисале су 44 зграде, а са тридесет и једном су уговори склопљени. У 18 зграда је завршено увођење видео-надзора и замена улазне столарије са стакларницима, две зграде су добиле новац за набавку лифта, за поправку кровова уговори су склопљени са шест зграда док је поправка фасада потписана са пет.

Вредност радова уговорених на првом конкурсу је близу 23 милиона динара.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛЕ ПОЖАРА – Болница са једним санитетом

ОПШТА БОЛНИЦА – Ускоро потпуно нормалан рад

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )