ЛЕТО У ТРШИЋУ – Почела студентска ликовна колонија

ЛЕТО У ТРШИЋУ – Почела студентска ликовна колонија

Студенти и професори са уметничких факултета из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Аустрије и Пољске окупили су се у Тршићу где је јуче почела 21. међународна мултимедијална студентска ликовна колонија.

У својим креативним радионицама до 25. јула дружиће се, размењивати искуства и стварати сликари, графичари, вајари, дизајнери, текстилци, костимографи, перформери, као и теоретичари уметности. Уметнички директор колоније је Марко Лађушић, редовни професор на Факултету примењених уметности у Београду, а више од две деценије организатор је Центар за културу „Вук Караџић“. Колонија је покренута на иницијативу академске сликарке и директорке ове установе Снежане Нешковић Симић и магистра сликарства Драге Симића, који је и руководилац скупа.


– Прошле године пандемија нас је натерала да први пут прекинемо низ који траје већ двадесет година, али сада је ситуација таква да смо, ипак, успели да угостимо студенте из региона и света у циљу повезивања уметника који се баве различитим облицима уметничког стварања. У Тршић је дошло двадесетак учесника, углавном студената завршних година академије. Пракса је да по препоруци претходних учесника увек на колонију долазе нови студенти. Имали смо и пријаву из Мексика, али тај студент није успео да обезбеди потребну документацију у својој држави – каже Драго Симић.

Он истиче да је суштина овог летњег окупљања у томе да студенти изађу из свог кабинетског простора и у природи осете другачији амбијент за рад, окружени локалном традиционалном градњом.

– Апсолвирала сам на Факултету примењених уметности у Београду, на примењеном вајарству, и овде сам други пут. Радим у дрвету јер ме то јако занима и урадићу већу скулптуру него прошли пут. Имам искуства у раду са буквом на отвореном простору и ово је добра прилика да се подсетим неких детаља – каже Аника Ломић из Београда.

Никола Ненадић, виши асистент на Академији примењених уметности у Ријеци, венецијански је студент и у Тршић је понео нека искуства стечена у Италији.

– Специјализирао сам у Фиренци, а пре шест година сам почео да радим у Ријеци. Никада нисам мислио да ћу бити професор, а сада, што сам више са студентима, увиђам да ће ме тешко отерати с тог места. Био сам превише индивидуалац, а сада волим радити у групи. Први пут сам у Тршићу. Имао сам и раније позиве, али нисам могао да дођем, а од студената и колега који су ту долазили чуо сам све најлепше. Они су били очарани простором, људима, баштином, направили су дивне скулптуре и није им мањкало ентузијазма и инспирације. Сад схватам и зашто. Дошао сам пун очекивања, а затекао сам много више од тога. Треба се борити за опстанак овакве колоније – поручује Ненадић.

Сви радови настали током колоније биће изложени у суботу 24. јула на саборишту од седам увече.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УРЕЂЕЊЕ ЗГРАДА – На три конкурса 55 уговора

НА ЛАГАТОРУ – Ускоро нови, линеарни парк

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )