‘’РИО ТИНТО’’ – Нема ‘’тајног гасовода’’

‘’РИО ТИНТО’’ – Нема ‘’тајног гасовода’’

Нетачно је да се за потребе пројекта ‘’Јадар’’ гради ‘’тајни гасовод“ од Београда до Лознице, као што је нетачно и да је Закон о водама промењен због градње ‘’цевовода који ће допремати воду од Дрине до рудника“, наводи се у данашњем саопштењу компаније ‘’Рио Тинто’’ поводом поновљених ‘’нетачних тврдњи представника Народне странке о различитим аспектима пројекта ’Јадар’ ’’.


Компанија у саопштењу наводи да се пројекат ‘’Јадар’’ налази  у фази студије изводљивости и да се спроводи у потпуности у складу са усвојеним ‘’Просторним планом подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита“, објављеним у Службеном гласнику Републике Србије и да је доступан јавности. Просторним планом дефинисане су трасе инфраструктурних система, укључујући трасе гасовода и допремања техничке воде.

 – За потребе снабдевања комплекса техничком водом у току су хидрогеолошка истраживања која се изводе на основу дозволе за истраживања Министарства рударства и енергетике. Цевовод техничке воде биће грађен у складу са Законом о планирању и изградњи и то у оквиру инфраструктурног коридора, а не на водном земљишту, и као такав нема никакве везе са Законом о водама.  Просторним планом је предвиђено прикључење комплекса ‘’Јадар’’ на магистрални гасовод, те се планира изградња бочног прикључног челичног гасовода притиска до 50 бара – наводи компанија.


Прецизира се и да је траса тог прикључног гасовода планирана као подземна у дужини око 8.6 километара. Траса гасовода постављена је уз коридор планиране железничке пруге Ваљево – Лозница, на делу од Лознице до локације где је предвиђена изградња комплекса ‘’Јадар’’.

На крају се истиче да се пројекат ‘’Јадар’’ налази на средини Студије изводљивости која подразумева израду детаљне техничке документације за рудник, индустријско постројење за прераду и депонију за одлагање индустријског отпада, као и израду Студије о процени утицаја на животну средину која ће бити предмет јавног увида и јавне расправе.

Пројекат може, стоји на крају саопштења, ићи ка реализацији тек после одобрења те студије, односно прибављању осталих дозвола неопходних за изградњу рударских објеката и извођење рударских радова. 

ЛН 

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РЕАГОВАЊЕ – Нисте јачи од народа

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници поново новозаражени

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )