РЕАГОВАЊЕ – Нисте јачи од народа

РЕАГОВАЊЕ – Нисте јачи од народа

Поводом последњих одговора које је компанија ”Рио Тинто” послала академицима саопштењем су данас реаговали Удружење ”Не дамо Јадар”, Коалиција против корупције у животној средини и Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ).

Они ”оштро осуђују” обраћање компаније ”Рио Сава” и њеног представника Весне Продановић академицима, ”што довољно говори са које позиције компанија наступа у односу на академску заједницу, државу и народ који се буни”.


– Донекле је разумљив такав став када на сваком кораку свакодневно видимо како се и сама држава односи према грађанима и академској заједници која се ”дрзне” да изнесе став који је у супротности са интересима политичке олигархије у Србији. Какав је однос владајуће елите према животној средини и здрављу нације у Србији видимо на сваком кораку у Бору, читавој Војводини, Смедереву, Новом Београду, Панчеву, Лазаревцу…списак је превише дуг, примери су забрињавајући – наводе у саопштењу.

Како сматрају, пре било какве полемике са ”нашим цењеним академицима”, ”Рио Тинто” је дужан да јавности одговори на више питања, а нека од њих су:

Ко вам је из Владе и врха власти гарантовао посао у Србији?

Колико сте простора до сада контаминирали у долини Јадра?

Колико тачно пијозометара и даље цури и испушта опасне материје у земљу и подземне воде?

Од чега угињавају срндаћи у долини Јадра?

Где су нестали даброви из реке Јадар?

Зашто као подстрекачи наговарате људе да секу шуме у долини Јадра и чине кривична дела?

На основу којих података Весна Продановић оптужује научне раднике за ширење панике, а тврди да ”Рио Тинто” неће бити ни у првих 50 загађивача у Србији?


Питају и на основу којих података она то тврди и обмањује јавност, ако научним радницима наводи у одговору да подаци још нису познати? Ко им је дао сагласност за прибављање парцијалне грађевинске дозволе кроз поступак одређивања обима и садржаја за процену утицаја на животну средину, када компанија није постала власник ни трећине парцела у обухвату?

Ако сте јачи од државе нисте јачи од народа, порука је ”Рио Тинту” на крају саопштења ових организација.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници поново новозаражени

УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ – У сливу Јадра могућ нагли пораст водостаја

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )