НАШИ СМО – Привид

НАШИ СМО – Привид

Ништа није као што изгледа и није паметно све што човек види узимати здраво за готово, говорим често. Да ли су и како то Норвежани чули, немам појма, али однедавно у овој нордијској земљи ко на друштвеним мрежама објави фотографију коју је улепшао, а то не напише, односно не стави знак да је коришћен фотошоп, може доспети у затвор. То је одлучено пошто су у овој земљи урадили истраживање и дошли до података да се број младих, посебно девојака које болују од депресије утростручио.

Данашње девојчице и девојке на друштвеним мрежама гледају омиљене певачице, глумице и остале “славне” ликове и желе изгледати као оне. На мрежама су те девојке и жене готово па савршене. Груди као исклесане у мермеру, доњи део леђа, онај на коме се седи, извајан, заобљен, без мане, усне пуне, препуне, а стомак као да је радио керамичар, плочица до плочице. Нема мане. Они који их уживо виде када се ујутру пробуде, сведоци су да то у реалности није баш тако, има ту понешто да је опуштено, лабаво, наборано и слично, далеко од савршенства које сервирају на инстанграму, фејсу и сличним местима.

Проблем је, објашњавају неки психолози, што се деца која су у периоду краја основне школе или средње, угледају на такве људе на интернету, верујући да оно што виде заиста и јесте тако, иако знају за фотошоп, разне филтере и слично. “Интернет-генерација не памти време када није постојао мобилни телефон, када смо телефонирали само преко фиксног. Оно што развојна психологија каже јесте да су то апстрактне когнитивне способности, такво мишљење креће да се развија од 12. или 13. године живота, тако да нису баш комплетно у могућности да разумеју ту апстракцију као што је фотошоп. Они временом постану свесни, али упоређују се са младим људима који су значајни у друштву, а то може да наруши менталну равнотежу”, тврди психотерапеуткиња Александра Ђурић.


Тако се нека девојчица/девојка гледа у огледалу и види гомилу недостатака, вишак килограма, мале груди, танке усне, ово, оно, ништа не ваља јер не изгледа као оне савршене “лепотице”, мада је реално, вероватно тако природна лепша од многих или бар иста као оне кад нису “обукле” фотошоп. Која има довољно незреле родитеље са дубоким џепом, врло брзо убаци који кубик силикона у седећи део, груди, усне, “поправи” све што јој фали, али онда мора да се чува грејних тела јер пластика не подноси најбоље топлоту. Има и оних као Џеј Ло која у шестој деценији изгледа као “бомба”. Јесте да спава у теретани, али да јој није гомиле професионалних шминкера, фризера, фотографа, доброг светла и разних филтера, не би то њено издање било ни приближно сјајно. Готово да нема жене која уз такву логистику не би изгледала као милион долара. Млади то гледају и они недовољно зрели упоређују себе са тим “супер фацама”, пате, гладују, желећи да буду као те “јунакиње” не схватајући да је то све обичан привид.


Дошла су времена када не треба слепо веровати својим очима. Готово ништа није као што изгледа и да би се сагледала стварност, ваља читати између редова и бити свој. Тешко је то. Да ли сте приметили да се данас ретко која девојка, па и жена, слика нормално, готово свака мора мало да истури груди на једну, позадину на другу страну, а обавезно је савијено колено, односно једна нога на врховима прстију. Тако, ваљда, добију утисак да је све на свом месту, а што већина изгледа као да се укочила или има грч у нози, везе нема. Слично као и оно пућење, усне модел – ујело ме пет пчела. Није наметање таквих споредних ствари као битних случајно. Многима је данас важније шта је било у Задрузи, коју “нико не гледа”, него судбина рудника јадарита. Слаће се СМС за неке маргиналне ликове од којих је ружичаства ТВ направила “звезде”, али се неће реаговати због потенцијалних еколошких проблема. Неће се маћи због било које афере, мозак ће држати на леру, али ће моћи да цитирају шта је рекла нека певаљка, старлета  (какво је то занимање?!) или “ријалити играч”. Обасути привидом, гомилом безначајних информација и ликова, суштина пролази мимо већине, време истиче, живот нема репризу. Замислите празнину лобање која у фотошопу искриви море или небо у позадини, само да би јој струк био што тањи, а позадина што облија. Много је, некима, боље када се гомила хипнотисано бави споредним стварима слепа за оно битно што се ваља испод жита.


Норвежани су зато и реаговали, а код нас не чух да неко рече да бисмо могли тако. Хоћеш да будеш Џеј Ло на интернету, а ниси ни Ј од тога, буди, али назначи да је радио фотошоп, уместо што обмањујеш младе и набијаш им комплексе. Треба их научити читању између редова јер ту “пишу” најважније ствари за онога ко о себи мари. Остали нека истуре колено и напуће се. Некима је то једини врх, што би рекли млади.

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Буђење

НАШИ СМО – Посматрачи

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )