ИВАЊДАНСКИ ОБИЧАЈИ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ – Приче о нематеријалном културном наслеђу

ИВАЊДАНСКИ ОБИЧАЈИ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ – Приче о нематеријалном културном наслеђу

Центар за културу „Вук Караџић“, организовао је данас у Музеју језика и писма у Тршићу разговор о нематеријалном културном наслеђу током којег су отворене теме о ивањданским обичајима западне Србије.

Према речима Ане Чугуровић, кустоса музеја, овај разговор је део пројекта „Приче о нематеријалном културном наслеђу, преношење знања између носилаца, стручњака и чланова локалне заједнице“ који је подржало Министарство културе и информисања Србије, а о својим разноликим истраживањима говориле су  Гордана Пајић, музејска саветница, етнолог у Народном музеју у Ваљеву и председница Музејског друштва Србије, Снежана Шапоњић Ашанин, музејска саветница, етнолог у Народном музеју у Чачку и регионална координаторка за нематеријално културно наслеђе централне Србије, и Љубица Васиљевић, стручна сарадница етнолог-антрополог конзерватор у Заводу за заштиту споменика културе у Ваљеву.


Била је ово прилика и за представљање каталога „Ивањдански обичаји ваљевског краја и суседних области западне Србије“ и филма „Ивањско цвеће“, насталих у оквиру пројекта „Ивањдански венчићи – обичај ваљевског краја и других суседних области западне Србије“ који је 2020. подржало Министарство културе и информисања.

– Тим који је прошле годионе радио на пројекту добио је подршку ресорног министарства за теренски рад и публикацију, а сада то овде и представљамо. Радило је нас седам етнолога и истраживали смо ивањданске обичаје, оно што већ знамо и оно што се преноси. Посао на терену отежавале су нам околности изазване пандемијом, али смо успели да истраживање обавимо у Бранковини и Осечини. Уз помоћ жена из тог краја направили смо причу која је пренета на филм, а сав прикупљени материјал с терена смо систематизовали и објавили као зборник – рекла је Гордана Пајић.

Она је објаснила да седам чланака у каталогу говоре о различитим аспектима ивањданских обичаја, о брању ивањског цвећа, прављењу венчића, колективном карактеру овог обичаја, као и о обичају стављања венчића на гробове, што је у Јадру још увек задржано, ивањданским ватрама, обичају који се изобичајио, иако се један вид паљења ватри задржао у западној Србији за Петровдан.


– Празници тог летњег циклуса имају заједнички карактер паљења ватри, док један чланак говори о лековитим водама. Овај обичај још увек живи у народу и поред измена које је претрпео у овом времену, а често се упражњава и у градској средини.Нажалост, народ се више не окупља, а венчићи се данас продају на пијацама или на улици – рекла је Пајићева.

Поред ње, ауторке текстова у каталогу су Наталија Марковић, из ваљевског Народног музеја, Снежана Томић, из Музеја „Старо село“ из Сирогојна, Снежана Шапоњић-Ашанин, из Народног музеја у Чачку, Ивана Ђурић, из Туристичке организације Мионице, Љубица Васиљевић, из Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву, и Ана Чугуровић, из лозничког Центра за културу „Вук Караџић“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАСЕДАЛО ГРАДСКО ВЕЋЕ – За унапређење предшколског васпитања

НЕПРЕКИНУТА ТРАДИЦИЈА – Порта светлом лила обасјана (ВИДЕО)

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )