УПОЗОРЕЊЕ ГРАДСКОГ ШТАБА – Не палите траву и ниско растиње

УПОЗОРЕЊЕ ГРАДСКОГ ШТАБА – Не палите траву и ниско растиње

Градски штаб за ванредне ситуације упозорио је данас све грађане да не пале траву и ниско растиње уз подсећање да је Законом о заштити од пожара забрањено спаљивање стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и биљних остатака.

Штаб апелује да то не чине на отвореном простору, на обрадивим површинама у близини шума, због изазивања опасности по безбедност грађана и имовине. Моле се грађани да уколико примете да неко пали траву и ниско растиње или уоче шумски или пожар на отвореном простору, одмах обавесте Ватрогасно-спасилачку јединицу на телефон 193, Полицијску станицу на телефон 192 или Оперативни центар 112 на телефон 1985, како би се спречило даље ширење пожара.


Штаб подсећа да је Законом о заштити од пожара, забрањено спаљивање стрних усева, смећа на отвореном, биљних остатака, као и да су за непоштовање ове одредбе предвиђене високе новчане казне: за правна лица 300.000 до милион динара, а физичка лица од десет до 50 хиљада динара.

Изазивање пожара представља опасност по живот и имовину грађана, регулисано је Кривичним закоником РС, чланом 278. Законика за Кривична дела против Опште сигурности људи и имовине и за изазивање опште опасности за учиниоце су предвиђене високе затворске казне од шест месеци до пет година затвора и новчана казна.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Змија у Вуковом дому културе

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – У болници два ковид пацијента

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )