ПОСТКОРОНСКО ЛЕТОВАЊЕ – Море и епидемијске заврзламе

ПОСТКОРОНСКО ЛЕТОВАЊЕ – Море и епидемијске заврзламе

После године пандемије, у тренутку када вирус, бар наизглед попушта, летовање је поново у моди. Куда на море и шта је поред новца потребно за путовање

Једно лето без мора, једна година без путовања, а чини се као да их је прошло десет, бар онима који су навикли да пакују кофере и опуштање траже негде изван свога града. Година короне нанела је много штете добром делу привреде, понајвише, можда, сектору туризма и угоститељства. Вакцине против ковида-19 и масовна имунизација протеклог пролећа донели су наду да ћемо се пандемије решити, бар у бољестојећем делу света, и да ће туризам “доћи себи”.


Драган Марковић, власник лозничке агенције “Адрија холидејс”, каже да је корона сасекла не само путовања, него и туристичке раднике јер је половина малих агенција ставила катанце на врата, а од четири хиљаде радника остало их је мање од две и по.

– Ако се не остваре најаве да би јесен могла поново донети велике проблеме у вези са епидемијом коронавируса, онда ће следећа година бити потпуно нормална, али ако буде другачије, ништа неће ваљати. Пре две године у ово време не бих имао времена за причу, прошле знамо како је било, а ове постоји интересовање, долазе људи, распитују се, посткоронска је сезона и, у односу на то како је било, сада смо пресрећни – каже Марковић.

Црна Гора популарна

У његовој агенцији највеће је интересовање за Црногорско приморје, а Марковић каже да је то из два разлога. Црногорци су, имајући лоше прошлогодишње искуство, када су постојала ограничења, ове укинули сва, а уз то су им и цене најниже.

– Просечна цена полупансиона, урачунати доручак и вечера, у пуној сезони је око 30 евра, а на другим дестинацијама је толико без хране. Постоји интересовање и за Грчку, али највише изван сезоне, а ради се Егејско море док ретко која агенција има ове године у понуди Јонско. Осетно је мањи број закупа, многа одредишта се ове године уопште не раде. Египат је олакшао долазак, више није потребан ПЦР, довољна је потврда о вакцинисању, али још не прихватају брзе тестове. Бугарска и Турска их прихватају, а БиХ, Северна Македонија и Албанија не постављају никакве услове – каже Марковић.


Живко Стефановић, власник лозничког МГС турса, наглашава да агенције прошле године практично ништа нису радиле и да то није трајало месец, два, већ више од годину дана.

– Како су противепидемијске мере попуштале, тако су кренула интересовања за путовања, најпре унутар Србије, манастири, то су најпопуларније туре, Војводина, али и Вишеград у БиХ. Што се мора тиче, Грчка и Египат су популарни, Тунис и Турска доста мање. За одлазак у Црну Гору неким породицама представља проблем то што је сада обавезно да малолетна деца имају пасоше, а то је додатни трошак, уколико их треба извадити. Свакако је потребно пре сваког путовања проверити шта власти државе у коју се путује траже пошто се то често мења па се дешавало да људи прибаве све што су видели да је потребно, а онда их на аеродрому не пусте да се укрцају у авион јер им нешто недостаје. За Египат је потребно имати и путно осигурање које обухвата и ковид-19. То шта је потребно за улазак у земљу неретко зависи чак и од граничног прелаза па се, нпр, у Грчку није могло ући на, за нас најпопуларнијем, Евзонију између 11 увече и седам сати ујутру, сада може, али је то подложно променама – објашњава Стефановић.

Заменски ваучер или паре


За улазак у Грчку потребно је и, најмање 24 сата пре уласка, попунити ПЛФ образац на сајту травел.го.гр, а да би се могло ући, мора се имати негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, или брзи тест, до 48 сати, или потврда о примљене обе дозе вакцине најмање 14 дана пре путовања или потврда о прележаном ковиду-19 у последњих од два до девет месеци. На уласку можете бити тестирани брзим тестом и, уколико је позитиван, обавезна је десетодневна кућна изолација у објекту по избору путника или оном који одреде надлежни грчки органи. Стефановић каже да није истина да се са прелаза враћају аутобуси у којима је неком путнику брзи тест био позитиван.

Оно што ову сезону додатно чини другачијом јесу заменски ваучери за оне путнике који су аранжман уплатили с јесени 2019. и пре избијања епидемије у Србији прошле године. То, међутим, не пролази без проблема јер има и агенција које су подигле цене па траже доплату, а понекад је она и доста виша него што је био првобитни аранжман. Путници који не пристану на то, као и они који не желе да мењају одредиште, а немогуће је реализовати аранжман, могу у првој половини јануара наредне године да добију новац натраг. Остаје питање шта ће се догодити уколико агенција у међувремену банкротира.

Стефановић каже да је доста агенција ове године значајно смањило број закупа због ризика да капацитети остану непопуњени.

– Битно је знати да у случају отказивања сада закупљених аранжмана путник има право на поврат новца зато што нема његове кривице. Не знамо шта ће бити најесен. Ако дође до промена епидемијских мера у земљи у коју је требало да отпутује, путнику ће бити понуђено друго одредиште које може да прихвати или да затражи поврат новца. Неке агенције су нудиле и за прошлогодишње аранжмане замену у Србији, али су овде хотелске цене јако високе – каже Стефановић.


Прошле године су ретки успели да оду на летовање ван Србије, а ове ће одлазак захтевати и већи труд да се пронађе аранжман, али и спремност да, и када је све на корак од остварења, одмор пропадне јер је неко негде одлучио да промени противепидемијске мере, или да, једноставно, затражи још један папир више.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ГРАДСКОМ БАЗЕНУ – Десет хиљада купача

ФУДБАЛ – Добра проба у тешким условима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )