ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ – Помогли и деци и родитељима

ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ – Помогли и деци и родитељима

Пројекат ’’Заједно у подршци родитеља деце са инвалидитетом’’, реализован у оквиру програма SWISS PRO, који је финансирала Влада Швајцарске уз подршку наше владе, а реализовала Канцеларија Уједињених нација у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, успешно је завршен, рекао је данас медијима помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.  Према његовим речима, циљ пројекта био је да се постигне квалитетнији живот деце са потешкоћама у развоју, а њиме је обухваћено тридесеторо деце где су кроз радионице она и њихови родитељи имали подршку и стручни надзор психолога, дефектолога, логопеда и других стручњака.


– Наша жеља била је да кроз пројекат унапредимо, када су у питању деца са потешкоћама у развоју њихову моторику, комуникацијске вештине, њихово поимање себе и околине. Рекао бих да смо успели. Родитељи су постали некако задовољнији, њихови капацитети су мало оснажени и они мало боље управљају тим стресом. Та деца су постигла да задрже пажњу на свим активностим у којима су учествовали, успела су да имају тимски рад, да комуницирају са вршњацима, уопште речено видимо друштвену укљученост те деце. Рекао бих да смо кроз нашу Стратегију социјалне заштите донета за период 2021. -2025, усвојену у марту ове године, уврстили у пројекат и те услуге према децу и са потешкоћама у развоју и мислим да смо врло одговоран град када су у питању социјалне услуге и, уопште социјалне категорије – казао је он и додао да је пројекат трајао годину дана, односно од јула прошле године.

Према речима Љиљане Ранковић, сараднице на пројекту, његова вредност је 14.800 долара, Град је учествовао са 1.500 долара, а новац је усмерен на набавку дидактичког материјала значајног за развој различитих вештина деце као и за ангажовање стручних радника.


– Организавано је 120 радионица са децом и 80 са родитељима. Остварен је успешан резултат, а SWISS PRO је проценио да је Лозница као реализатор овог пројекта пример добре праксе на нивоу Србије што се тиче социоедукативне услуге и рада са децом са потешкоћама у развоју. Радионице смо прилагодили потребама деце, њиховом физичком стању, умним потенцијалима, стању чула.  Сваки рад, индивидуални или групни, организован је сходно потребама сваког детета појединачно, а такође и рад са родитељима. Са децом су радили стручни радници, а суштина је била да се развију вештине које ће подстаћи развој чула и умне потенцијале деце као и развој моторике и вештине које ће омогућавати њихову социјалну и емоционалну адаптацију, што је врло важно са аспекта социјалне укључености. Рађање детета са потешкоћама у развоју представља за родитеље неочекиван и страшан психолошки шок. Због тога се са родитељима радило на оснаживању њихових потенцијала, енегије, ресурса, вештина које стичу кроз родитељство над децом са потешкоћа у развоју и кроз психолошки рад радило се на јачању самопоуздања, самопоштовања, на томе да једноставно родитељи посвете време и себи. Углавном родитељи деце са потешкоћама у развоју време малтене 24 сата посвете детету, и просто немају времена за себе, за дружење, и они су у једној социјалној блокади – објаснила је она.


Посебна пажња посвећена је родитељима да науче да буду стрпљиви, толерантни, реалистични у својим очекивањима када су деца у питању и слично. Овај пројекат је примећен у локалној јавности, па су многи наши привредници  пружили подршку и деци су додељивани пакетићи, новогодишњи и неки други, а једна играоница омогућила је бесплатан боравак једном недељно за децу са потешкоћама у развоју, што је за њих било изузетно важно, казала је Ранковићева и додала да је Град програм реализовао у партнерству са Центром за соцјални рад.

Ово неће бити све јер су активности проширене на друштвено осетљиве групе и кроз SWISS PRO планирана је подршка старијим лицима, а ускорој будућности формирање клуба за инклузију друштвено осетљивих група, истакла је она.

Програм ‘’Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалнечености – SWISS PRO“ доприноси побољшању квалитета живота грађана Србије, нарочито оних који припадају рањивим друштвеним групама, кроз унапређење владавине права на локалном нивоу, јачање друштвене кохезије и повећање одговорности, транспарентности, ефикасности и делотворности локалних самоуправа, као и учешћа становнштва у процесима доношења одлука.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛЕ ПРВОГ УПИСНОГ КРУГА У ЛОЗНИЦИ – Шездесет слободних места

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Викенд без новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )