ПОЧЕО ПРОГРАМ „ЛИЛА ЛО“ ФЕСТИВАЛА – Пред Лозничанима изложба о Мирослављевом јеванђељу

ПОЧЕО ПРОГРАМ „ЛИЛА ЛО“ ФЕСТИВАЛА – Пред Лозничанима изложба о Мирослављевом јеванђељу

У Музеју Јадра данас у подне отворена је изложба „Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље“ којом је почео вишедневни програм „Лила Ло“ фестивала у Лозници. О поставци су говорили приређивачи Вељко Топаловић и Драгана Митровић, која завршава докторат о симболици ликовних украса Мирослављевог јеванђеља, а изложбу употпуњује и пројекција филма о овој књизи „У почетку беше реч“, аутора Бошка Савковића.


– Мирослављево јеванђеље је најстарији сачувани ћирилични рукопис и ова књига која је пред публиком представља факсимил, односно најбољу могућу репродукцију која постоји на свету када је реч о репродукцијама осликавања на злату и византијском повезу. Ова књига је резултат вишевековног труда, тачније 850 година труда најпре хиландарских монаха, потом српских војника, научника, банкарских службеника, издавача и посланика у култури. Изложба око нас је настала трудом од 30 година око 300 стручњака из целог света, слависта, историчара и других људи који су направили факсимил – рекао је Вељко Топаловић.

Он је објаснио да књига има необичан историјат и да се налазила у рукама српских владара – Немањића, Обреновића, Карађорђевића који су у њеној близини чинили неке чудне потезе јер су желели да она буде у њиховом приватном власништву.

– Они који су се нечасно односили према њој и њеној близини губили су све оно што им је било најдраже – власт, имовину па и саме животе, али божјом вољом, ти њихови егоистични потези довели су до тога да Мирослављево јеванђеље постане српски буквар и избегне судбину безброј других украдених, спаљених и на други начин оштећених српских и светских драгоцености. Постоје старије књиге од Мирослављевог јеванђеља, лепше, оне које се у науци сматрају значајнијим, али не постоји ниједна књига која таквом ширином отвара срца људи широм света. Овде су представљени неки од тих људи, попут Светозара Пајића који је прецртао и преписао Мирослављево јеванђеље на пергаменту и било му је потребно осам година да то уради. Све то је одраз божанског надахнућа. Иначе, изложба прати историјат књиге, објашњава шта она значи и ште су у њој налази, како се читало у средњем веку, ту су представљени и писари, али и  како је преживела ратове и како је спашена егоизмом и себичношћу српских владара – објаснио је Топаловић.


Мирослављево јеванђеље писано је у последњој четвртини 12. века за хумског кнеза Мирослава, старијег брата Симеона Немање. Од свог настанка, имало је статус највредније српске реликвије. По свему судећи, овај јевађелистар био је света књига на којој је вршена служба Божја, приликом оснивања Манастира Хиландар. Мирослављево јеванђеље чувано је у манастирској библиотеци до 1896. године када су га монаси поклонили краљу Александру Обреновићу и од тада његова судбина креће необичним током. У ноћи, током Мајског преврата 1903. године, Мирослављево јеванђеље нестаје из дворског сефа, а током повлачења српске војске 1915. године, пронађено је у сандуцима краља Петра, да би потом с Главном државном благајном прешло пут преко Албаније, Бриндизија, Крфа, Солунског фронта, до поновног повратка у Београд.

Током Другог светског рата скривано је испод олтара Манастира Рача украј Дрине и у сефу Народне банке у Београду. Данас се чува у Београду (због реконструкције Народног музеја, премештено је у Народну библиотеку Србије), а један лист се од 1846. године чува у Русији, најпре Кијеву, а од 1883. у Петрограду, у Императорској библиотеци, данашњој Руској националној библиотеци.

Током 2005. године Мирслављево јеванђеље је уврштено у Унесков регистар светске документарне баштине, под називом „Памћење света“, међу 120 највреднијих покретних добара које је створила људска цивилизација. По мишљењу рукописних одељења европских националних библиотека, Златни факсимил Мирослављевог јеванђеља је тренутно најбоље издање те врсте на свету.

Изложба ће бити постављена до 12. јула у Музеју Јадра од девет до седам сати увече.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ – Подршка малој Хелени

ЛИЛА-ЛО – Почиње фестивал

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )