ГГ „СМЕЛО ЗА ЛОЗНИЦУ“ – Потписали споразум са „Акцијом“

ГГ „СМЕЛО ЗА ЛОЗНИЦУ“ – Потписали споразум са „Акцијом“

Група грађана „Смело за Лозницу“ придружила се Отвореној грађанској платформи „Акција“, коју предводи Небојша Зеленовић, председник политичке странке „Заједно за Србију“. Споразум су данас потписали Драган Пајић (ГГ „Смело) и Зеленовић који су изразили наду да ће заједничким деловањем успети да побољшају живот грађана, како у Лозници тако и у целој Србији.


– Као председник странке „Заједно за Србију“ и оснивач покрета Отворене грађанске платформе „Акција“, задовољан сам што смо до сада склопили партнерство са 25 организација и ГГ „Смело“ је двадесет и шеста. Имамо сараднике од севера до југа Србије, у Суботици, Сенти, Зрењанину, Панчеву, Сремској Митровици, Београду, Крагујевцу, Нишу, Пироту, Лесковцу, свим већим градовима и општинама, а паралелно са нашом страначком организацијом ми имамо своје експозитуре у 62 града и општинае. То је велико организационо достигнуће, а важно је речи да смо претходних шест месеци радили с нашим партнерима на успостављању документа „Зелени договор за Србију“ који даје одговоре на многа питања. Како људи могу боље да живе, ако примењујемо циркуларну уместо линеарне економије, како да зарађују више ако се концепт економије промени, а ипак сачувају природни ресурси. Самим тим и пројекат ”Јадар” је добар показатељ да освешћени и слободни људи могу да одлучују самостално о својој будућности. Немамо ништа против било које приватне компаније и инвеститора, али по подацима које сада имамо, закључак је да је тај пројекат опасан по живот и ми смо против њега – рекао је Зеленовић и поручио да грађанска платформа „Акција“ и „Зелени договор за Србију“ нуде одговоре и решење за то како да људи одлучују више.

Он је изразио уверење да је будућност у директној демократији и непосредном укључивању грађана у процес одлучивања од месне заједнице преко општине.

– Инсистирамо на томе да се уведу предизбори као модел и концепт прављења одборничких и посланичких листа са најбољим кандидатима. Они треба да одговарају грађанима, а не политичарима. Тако се мења политички живот у Србији који је исти већ 30 година. Грађани очекују три ствари од људи који се баве политиком у опозицији – да се укрупне јер су појединачно потпуно небитни, да „избаце“ програм, који ми већ имамо, и да понуде нове људе у политици. Верујем да у Лозници има нових људи које ће грађани подржати и за њих гласати. Сматрамо да може да буде квалитетније обтразовање и за њега треба одвајати седам одсто из републичког буџета, да здравство може да буде другачије и да приватни сектор понуди своје услуге, а да ми са здравственом књижицом можемо да се лечимо тамо где желимо. Треба променити политички циркус и примитивни маркетинг који убеђује људе да је ствари немогуће променити и да не треба да се боре – казао је Зеленовић


Председник ГГ „Смело за Лозницу“, Драган Пајић потврдио је да је, уз претходно консултовање оснивача, донета једногласна одлуку о прихватању сарадње са Отвореном грађанском платформом „Акција“ јер сматрају да кроз овај вид сарадње и потписивање уговора добијају могућност да оне циљеве и вредности за које се залажу на локалу остваре, а препознају их у тој платформи.

– Неки модели и пракса која је већ уведена у претходном мандату Зеленовића у Шапцу интересантна је и за нас, а односе се на убирање пореза на имовину, еколошке таксе и регистрација возила. Тај новац треба да се враћа према месту надлежности, односно према месним заједницама које су то и уплатиле. Сматрамо да је то јако правично и инсистираћемо да тај модел заживи у Лозници. Бесмислено је да неко из горњег Јадра плаћа порез на имовину и све остало, а да сав новац буде коришћен у централној зони града и да они немају никакве користи. Кроз ову сарадњу настојаћемо да побољшамо живот грађана. Ми се бавимо локалним темама, не политиком која је на државном нивоу, а, ако дође до републичких избора, овај уговор омогућава да помогнемо и подржимо платформу користећи своју инфраструктуру. Да делегирамо наше људе на листу која ће се на републичком нивоу формирати, док у другим сегментима ми остајемо аутономни, самостално делујемо на локалу само што смо овим уговором постали једна од чланица групације – објаснио је Пајић.


О ”Рио Тинту”

Када је реч о отварању рудника „Рио Тинта“, ГГ „Смело“ је својим иступањем у Скупштини града јасно ставила до знања да је то пројекат који није у интересу заједнице и да се противе томе, без обзира на то ко стоји иза њега.

– Не занима нас да ли су то Аустралијанци, Кинези или било која друга међународна компанија. Сличан став има и платформа „Акција“ и ту немамо дилема. Подржавамо сваки вид окупљања и противљења овој идеји. Заједно треба да се удружимо око питања јесмо ли за рудник или не и регион само тако може да се одупре чак и Влади Србије, ако га подржава. Морамо бити јединствени – сматра Пајић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО: НА НАДВОЖЊАКУ У ЛЕШНИЦИ – Колоне возила због радова

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Без новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )