БЕРБА МАЛИНЕ – Цена од 380 до 450 динара

БЕРБА МАЛИНЕ – Цена од 380 до 450 динара

Ове године узгајивачи малина у лозничком крају и општинама Мали Зворник, Љубовија и Крупањ, које покрива лознички “Пољосавет”, могу бити задовољни откупном ценом. Према речима Златице Крсмановић, дипломираног инжењера воћарства из “Пољосавета”, откупна цена је од 380 па до 450 динара за органску малину, што је боље него прошле године када је цена била 220, 230 динара, а неупоредиво повољније него претпрошле када је малина плаћана од 120 до 150 динара за килограм.


– Откуп малине је кренуо и берба је у пуном јеку. Због високих температура, квалитет није посебно добар, али јесте задовољавајући, нема трулежи ни других болести, а принос зависи од малињака до малињака. Распон је увек велики, у најлошијим засадима биће две, три тоне по хектару, до 15 тона у бољим, тамо где је раније било 20 тона. Ове године биће мањи принос због зиме и пролећа и временских прилика какве смо тада имали, температурних шокова, топло-хладно, а сада врелине па ће ипак принос бити мало смањен. У просеку неће прелазити шест, седам тона на целом подручју које покривамо за целу бербу, прошле године просечан принос био је 5,2 тоне на нашем терену. Ако се временски услови поправе, можда буде нешто боље јер многи малињаци зависе од неба пошто људи немају системе за наводњавање и остало. Такав систем имају у лозничком крају и мало љубовијском  док их је у Рађевини врло мало. Иначе,  овде је неколико хладњача организовало откуп малине, а ту су и откупљивачи који долазе са стране за друге хладњаче – објашњава она за ЛН и додаје да је под малином око две хиљаде хектара у Лозници и остале три општине.

Истиче, да је све израженији проблем са радном снагом, коју је и иначе, тешко наћи, а посебно што се сада преклапају берба малине са бербом боровнице и вишње. Генерално, све мање има радника, каже Крсмановићева, иако је дневница за малину углавном 3.000 динара. Препорука струке је да се током бербе води рачуна да се род класира, а хигијена бербе буде на нивоу.

– Годинама пољопривредне произвођаче саветујемо колико је важно да амбалажа буде чиста, да постоји увек неки носач на који се полажу гајбе са плодом, редовно прање руку, да превозна средства буду чиста и дезинфикована, да се не превози у приколици стока, а онда малина. Кренула је и берба вишње, немамо баш овде организованог откупа, али је цена око 50 динара и произвођачи нису задовољни. Са друге стране, траје берба боровнице, која на нашем подручју заузима око сто хектара, цена је око шест евра, а откуп гарантован. Узгајивачи боровнице су доста организовани, ангажују радну снагу са стране, долазе аутобусима у засаде, а што се тиче хигијене бербе и засада, они су на вишем нивоу зато што имају уведен Глобал Г.А.П стандард који подразумева и хигијену и све што треба. Њима инострани купац тражи да производ буде са тим стандардом и да се поштује добра пољопривредена пракса – објаснила је Крсмановићева.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Посматрачи

БОКС: РЕГИОНАЛНА ЛИГА – Лозница убедљива против Жељезничара

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )