НАШИ СМО – Посматрачи

НАШИ СМО – Посматрачи

Како сте протеклих дана коментарисали случај Петнице, силеџије са Аде Циганлије, силеџије са Вождовца? Сигурно сте рекли бар – Ово је страшно или језиво је или ужас.

Предавач у престижној научно-истраживачкој установи оптужен од пет полазница за сексуално злостављање, младић на градској плажи крвнички удара у главу девојку, још млађи момак на паркингу удара девојку ногом у груди и оставља је да лежи не знајући у каквом је стању. Испоставило се да су у Петници знали и годинама заташкавали злодело наставника, на Ади насиље се догодило наочиглед целе плаже, на паркингу на Вождовцу мора да је био бар неки сведок са прозора или у пролазу. Шта бисте ви урадили да сте се нашли на неком од тих места? Да ли бисте били тихи посматрач или бисте устали у одбрану жртве, инстиктивно и без предумишљаја?

А, да замислимо да су сва три случаја имала другачије епилоге. На пример, да су у Петници реаговали после првих сазнања о недоличном понашању свог колеге спречили би га да учини још горе, полазници би добили веома важну лекцију за цео живот да ауторитети произилазе из поштовања, а не из страха, да је сваки облик насиља неприхватљив и на крају да је установа достојна угледа који ужива. Да су посматрачи са Аде или вождовачког паркинга стали испред разјарених младића, а затим позвали полицију не само да би заштитили несрећне девојке него и себе јер живот није ријалити.


У стварном животу пристојни људи не би смели да се повлаче пред беспризорнима, али бојим се да смо ми већ прешли линију разграничења, да је однеговани примитивизам већ стекао право грађанства, а да насилничко понашање постаје начин комуникације. И сад је на нама да бирамо да ли ћемо децу да учимо да шут са рогатим не може па ће остати неснађени пред ауторитарним предаторима, бахатим вршњацима, сутра партнерима или шефовима или ћемо се правити да не видимо како постају слични онима од којих смо се ми склањали. Какав изговор можемо да нађемо што смо дозволили да толико забраздимо и да врхунац свог родитељства видимо у подстицању наше деце да оду од нас. У бели свет где верујемо да ће им бити боље. Можда ће им бити боље, а можда ће само нама бити лакше јер ћемо веровати да им је тамо боље и да смо учинили све што је до нас. Поднели смо жртву. Баш утешно, могли смо проћи и горе. Могли смо се намучити да им овде изградимо бољи свет. Да их научимо да нико не сме да им ради оно што не желе, да нико не сме да их понижава, кињи и злоставља, да изграде самопоштовање, да не траже оправдања за своје и туђе лоше поступке. И да све то поткрепимо сопственим примером.


Сад, неко ће приметити како превелику одговорност сваљујем искључиво на терет родитеља и да, далеко било, амнестирам од одговорности друштво. Варате се. Док друштво не одрасте, родитељи морају да мењају пелене и деци и друштву. Иначе ће се до краја живота будити упишани. Ево, останимо код ова три случаја, ако са највишег места у друштву случај Петница карактеришу као покушај урушавања те научне институције, ако у коментарима читалаца налећемо на питања, шта ли су те девојке урадиле кад су толико избезумиле момке да су им ноге саме полетеле, шта да радимо? Да оставимо тако или да покушамо да ствари поставимо под једини могући угао посматрања – углед се увек руши изнутра, а не споља, а за насиље не постоји разлог него избор.

И не стигох да вас питам, а стигох до краја, како коментаришете ове петлиће из хола у Председништву Србије? Мене асоцира на виц – Њих двојица, ја и бабо сами. Или на бравурозну сцену кад Зоран Радмиловић у Радовану Трећем каже: Где је  тај Прле, што се не појави, ја бих њему… И онда се појави Гага Николић, а Радмиловић се, у недостатку реплике, као, онесвести. Публика у врисак од смеха. Да су наши петлићи имали мало шмека, уместо вишка инфантилности, могли су попити кафу уместо што су били на ивици да попију батине сви заједно. Срећом, остало је све на бусању у јуначке груди. Штета, упропастили су прилику да направе добар перформанс са још бољом поентом.

Овако, ми, њихова тужна публика, могли смо само да се смејемо од муке. 

Зорица Вишњић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Јокара

НАШИ СМО – ЈУ-носталгија

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )