НОВИ КОНКУРС – Шанса за младе пољопривреднике

НОВИ КОНКУРС – Шанса за младе пољопривреднике

Конкурс за младе пољопривреднике данас је расписала локална самоуправа у склопу реализације мера предвиђених ове године кроз програм подршке пољопривредне политике у Лозници. Према речима  Јована Миладиновића, начелника Одељења за привреду, конкурс је пилот пројекат и још један вид подршке младима које град кроз разне подстицаје подржава у више различитих области.


– Овим конкурсом покушавамо да дамо снажнију подршку младима у области пољопривредне производње. Учествујемо са 70 одсто буџетских средстава која су бесповратна како би млади који имају јасну визију, циљ и идеју могли своју производњу подићи на виши ниво примарне пољопривредне производње, да остваре додатну вредност, или неки секундарни ниво производње у виду полупроизвода или производа, да покушамо такве идеје да исфинансирамо. Код младих постоји воља,  идеје да се нека производња покрене, али је недостатак новца кључни проблем. На конкурс се могу јавити сва пунолетна лица млађа од 40 година, минимални износ који могу добити по захтеву је 500.000 динара, а максимални милион. Све идеје ћемо разматрати најозбиљније и оне које имају одрживост подржаћемо са 70 одсто средстава. Конкурс траје од данас и рок за подношење пријава је наредних тридесет дана, биће објављен у медијима и на сајту града, а информације се могу добити и у Одељењу за привреду. Овога пута је за овај конкурс предвиђено укупно пет милиона динара, а надамо се да ће наредних година то бити и више – казао је данас Миладиновић медијима.


Подносилац захтева мора имати активно пољопривредно газдинство, да се бави пољопривредном производњом и кроз одређену документацију, уз поједностављени бизнис план представиће своју идеју. Све идеје су добродошле, надлежна комисија ће увидом у документацију и у стање на терену рангирати пристигле пријаве и направити ранг-листу како ће расподелити новац. Комисија ће тај посао завршити, вероватно, у августу.

Младима који се баве пољопривредом покушавамо да дамо ветар у леђа, каже Миладиновић, и истиче да они млади пољопривредници који већ користе подстицајна средства по текућим конкурсима неће моћи да се јаве на овај.

На питање ЛН какво је интересовање за три конкурса расписана пре месец дана, који су отворени до првог децембра, или до утрошка предвиђеног новца од укупно око 20 милиона динара, он каже да има више од 200 пристиглих пријава, што је негде половина од броја који је редован последњих неколико година.


– Расписана су три конкурса: за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, односно набавку прикључних пољопривредних машина, садница воћа, стакленика, пластеника, противградних и мрежа за сенчење, система за наводњавање, опреме у пчеларству, за осигурање усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња, као и конкурс за вештачко осемењавање. Као и претходних година највеће интересовање је за инвестиције у физичку имовину, али бих апеловао на пољопривреднике да осигурају своје усеве је то добра мера, треба искористити  подстицајна средства јер је то гарант за овакву врсту производње  под отвореним небом где се никада не зна шта  се може десити – рекао је он.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРОТИВНИЦИ РУДНИКА ЈАДАРИТА – Референдума неће бити

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Четрнаест првих прегледа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )