ГУСЛАРСКО ПРИЧЕШЋЕ – У славу Видовдана

ГУСЛАРСКО ПРИЧЕШЋЕ – У славу Видовдана

Гусларска секција „Вук Караџић“, која делује у оквиру КУД „Караџић“, приредила је синоћ у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете Богородице колажни програм „У славу Видовдана“. Пригодну беседу поводом долазећег празника Видовдана одржао је протојереј ставрофор Зоран Трипић који је поручио да је реч о најтужнијем дану, дану пропасти српског царства и престанка слободе.

– Редак је дан Видовдан, он је јединствен у нашој српској историји, то је дан који свакоме Србину изазива сузе у очима, дан који је највише оплакан од Косова до данас. Видовдан је дан пропасти српског средњовековног царства и губитка народне слободе, он је својим судбоносним догађајем учинио највећи прелом у нашем историсјком коду, дан који дели нашу историју на два сасвим различита периода. Колико је наш народ до Косова био слободан, културно напредан и просвећен, утолико му је теже падало оно што је наступило после Косовске битке. Ропство, страдање, борба за голи живот, културно падање и непросвећеност, осећање горке стварности с једне стране, а сећање на оно што се изгубило са друге, изазивало је и несвесно сузе у очима нашег народа. Плакало се све време ропства, заједно уз тужне звуке гусала и песама гуслара на вечерњим седељкама, црквеним славама и свим састанцима. Нарочито се плакало на Видовдан, на дан косовског пораза, плакало се за жртвама, али и ради греха који је допринео народној пропасти – поручио је свештеник Трипић.

Програм је настављен наступом гуслара Милутина Ђуричића, председника лозничке гусларске секције, а потом Боже Пантовића, Младена Јеврића и Николе Тошића. Наступиле су и етно-солисткиње Сања Маврак и Александра Антонић, као и песници Невена Кокановић и Љутомир Рундић.


Сличан програм, на истом месту, од пола осам увече, биће одржан вечерас, а организоваће га чланови књижевног клуба КУД „Караџић“. Они већ 17. година организују видовданско песничко причешће, слично манифестацији која се истовремено одржава у Грачаници, а овај пут угостиће писце Тихомира Несторовића и Раду Ђокић из Бијељине, беседник ће бити јеромонах Милош Петровић, а своју поезију казиваће песници из Јадра Љубомир Ћорилић, Зорица Р. Лукић, Зорка Тошић, Слађана Лукић, Љиљана Манојловић, Миољуб Ивановић, Невена Кокановић и Светлана Гајић.                       

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БРКОВИ ПО ВУКУ – Пријаве још трају

ЗАЈЕДНИЧКА ЛИКОВНА ИЗЛОЖБА – Сизиф у времену лудила

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )