ЗАЈЕДНИЧКА ЛИКОВНА ИЗЛОЖБА – Сизиф у времену лудила

ЗАЈЕДНИЧКА ЛИКОВНА ИЗЛОЖБА – Сизиф у времену лудила

КУДКараџић“ организовало је синоћ у Галерији „Мина Караџић“ изложбу слика, инсталација и објеката Анђелка Тешмановића и Станоја Тешића, чланова ликовне групе „Н8“. Заједничку поставку чине две целине, Тешићевих 14 слика на платну, обједињених под називом „Време лудила и хаоса“, и шест Тешмановићевих инсталација и објеката, које је аутор назвао „Докони Сизиф“.

О раду ликовне секције говорио је Драган Тошић, председник друштва, који је изразио задовољство што су коначно у могућности да приређују програме каквих није било скоро годину дана. Изложбу је отворио књижевник Љубомир Ћорилић надахнуто представивши стваралаштво два аутора, али и подсећајући да је део изложбе, коју чине Тешмановићеве вајарске инсталације и објекти, заправо његов мастер рад одбрањен пред комисијом Академије ликовних уметности у Београду.

– Изложба је његово теоријско и практично уметничко образложење теме „Докони Сизиф – социјални мотови између критике и ликовног израза“. Тематско тежиште је на човековом аутодеструктивном деловању којим погоршава животне околности, доводи цивилизацију на ивицу безнађа и апокалиптичног понора. Логично је питање које овај уметник поставља – како да уметник у времену такве аутодеструкције човека све то изрази? Има ли моћ да искаже реалну истину? Рекло би се да Тешмановић има – казао је Ћорилић.


Анђелко Тешмановић је рођен 1979. године у Лозници. Вишу школу ликовних и примењених уметности, смер наставник ликовне културе завршио је 2002. у Београду, а од 2010. стиче звање струковни ликовни уметник. Мастер ликовних уметности постаје 2017. завршивши основне академске студије на Факултету савремених уметности у Београду. Дугогодишњи је члан ликовне групе „Н8“, а једно време био је и њен председник. На овој функцији наследио га је и садашњи председник и колега Станоје Тешић, који је члан секције од 2003. године и један од активнијих чланова. Тешић је свој уметнички израз приказао на више ликовних колоније и колективних изложби у земљи и иностранству.

– Станоје Кане Тешић ликовно коментарише свеприсутну тему лудила и хаоса нашег времена у коме тешко налазимо своју наду и спокој као на каквом бурном мору које прети да нас потопи. Пред нама извиру слике једна из друге, допуњују се и улазе у јединствено сливену поставку, попут збирке прича које уместо бојом речима сликају савремени живот, пазећи да појединачне фабуле повежу златним нитима јединствене приповедачке атмосфере – записао је Ћорилић у каталогу изложбе коју публика може погледати до 9. јула.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Јокара

ПРЕДСТАВЉЕН РОМАН „ИЗБЛЕДЕЛЕ ДУШЕ“ – Књига о смрти, језику и традицији

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )