У ПС ЛОЗНИЦА – Велики број захтева за лична документа

У ПС ЛОЗНИЦА – Велики број захтева за лична документа

Службеници МУП-а који раде на издавању личних карата и пасоша имају овога јуна пуне руке посла. МУП је саопштио да су ових дана велике гужве пошто грађани журе да пред годишње одморе замене пасоше којима је истекла важност, као и личне карте. Наведено је да је у првој половини овог месеца, у односу на исти период 2019, пре избијања пандемије коронавируса, број захтева за издавање личних докумената, пасоша и личних карата грађана већи за 40 одсто. Према подацима које смо добили из Полицијске управе (ПУ) Шабац, слична ситуација је и у Лозници.


– Појачано је интересовање за подношење захтева за издавање личних карата и путних исправа, јер велики број наших грађана у овом периоду путује у иностранство, а и већи број оних који тамо бораве жели да регулише лична документа током боравка у земљи. У Полицијској станици (ПС) у Лозници, у јуну је повећан број захтева за издавање личних карата и пасоша у односу на исти период 2020. и 2019. године. Од 1. до 18. јуна примљено је 600 захтева за личну карту, што је за 27 одсто више него него у истом периоду 2020. и тродупло више него у односу на 2019. За око месец дана поднето је 750 захтева за издавање пасоша, око 45 одсто више у односу на 2020. и готово 24 одсто више него 2019. када су грађани по први пут мењали биометријске пасоше – кажу из ПУ Шабац.


Многима је нешто боља ситуација са короном била сигнал да ове године отпутују на летовање па настоје што пре да изваде неопходна документа тако да ових дана нису ретки ни редови испред две трафике где се могу уплатити неопходне таксе за издавање ових личних исправа. У ПС Лозница још увек није омогућена услуга заказивања термина путем портала еУправа, већ грађани лично подносе захтеве без претходно заказаног термина.  Свим заинтересованима за издавање личних докумената захтеви се примају радним данима од 7.30 до 19 часова, док се документа уручују од 7.30 до 15 часова. Подсетимо, законски рок за издавање личне карте је 15 дана од дана подношења захтева, док се у хитним случајевима издаје и у краћем року. У зависности од броја послатих налога на израду докумената и распореда за преузимање личне карте у Лозници се издају у просеку од 7 до 10 дана од дана подношења захтева. Законски рок за издавање пасоша је 30 дана од дана подношења захтева, док је рок за издавање пасоша у случају подношења захтева преко дипломатског или конзуларног представништва Републике Србије 60 дана, али у пракси  је знатно краћи, од 7 до 10 дана. Коме баш ових дана треба лична карта или пасош нека се наоружа стрпљењем, а уколико му то сада и није толико неопходно боље је да сачека да јунски притисак мало попусти.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Новозаражени само у Лозници

Лозница у Клубу БФЦ

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )