ДИРЕКТОР АУСТРИЈСКОГ ПЕНЗИОНОГ ЗАВОДА У КОВИЉАЧИ – Прва посета бањи из европске топ класе

ДИРЕКТОР АУСТРИЈСКОГ ПЕНЗИОНОГ ЗАВОДА У КОВИЉАЧИ – Прва посета бањи из европске топ класе

– Схватили смо да ово спада у топ класу европских бања и драго нам је што смо партнери у овом пројекту. Морам да признам да овако лепо окружење до сада никад нисам видео. Надам се да ми неће требати бањско лечење, али, ако би ми било потребно, ја бих се одлучио да дођем овде. Имамо 17 центара и 80 приватних партнера са којима сарађујемо, али нико од њих не може да се пореди  са овим, парк, природа, историја која нас окружује, све то ово место чини посебним – рекао је данас Винфред Пингер, генерални директор Завода за пензијско осигурање Аустрије (ПВА) приликом своје прве званичне посете Специјалној болници за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи. Посета је уследила дан након потписивања уговора о сарадњи између ове две државне установе.


Према речима Винфреда Пингера, Србија је изабрана зато што у Аустрији живи велики број грађана српског порекла који чине другу највећу групу осигураника страног порекла, после Немаца. Потписивањем овог уговора њима је омогућена рехабилитација на матерњем језику, дакле, неће постојати језичка баријера која их често спутава.

Како је рекао прим. др Александар Јокић, в.д. директора Специјалне болнице, јучерашњи дан је био историјски за Бању Ковиљачу, потписан је највећи и најзначајнији комерцијлани уговор, на којем је рађено пет година, о трогодишњој сарадњи између државног Пензионог фонда Аустрије и Специјалне болнице као државне установе која се бави рехабилитацијом.

– На запосленима у болници је сада велика одговорност јер од онога што они буду урадили у наредне три године зависи да ли ће уговор бити продужен и да ли ће и остали центри за рехабилитацију у нашој земљи имати прилику да учествују у овом послу. Узети део бањског колача, бањске рехабилитације од земље као што је Аустрија са фантастичним здравственим системом, са можда најбољим бањским системом, испунити све услове, велика је част. Поносан сам на свој тим, да не радимо заједно питање је да ли бисмо могли добити овакав уговор –  истакао је Јокић.


У делегацији која је посетила Бању Ковиљачу био је и Зоран Пановић, директор Завода за социјално осигурање, који је рекао да је ово изузетан дан и за Републику Србију јер је први пут рехабилитациони центар из Србије потписао уговор са државним  пензионим фондом стране државе. То даје могућност да и други рехабилитациони центри покушају да остваре овакав резултат. Напоменуо је да уз све похвале Специјалној болници, све ово не би било могуће без подршке државе, Министарства рада и Министарства здравља и да је ово пројекат од  државног значаја.

– Са Аустријом је успостављена добра сарадња и у области социјалног осигурања, око 25 хиљада пензионера који живе у нашој земљи прима пензије из Републике Аустрије и по том основу Аустријски пензиони фонд годишње дозначи више од 130 милиона евра. Такође, више од двеста хиљада наших људи живи у Аустрији тако да верујемо да ће овај уговор у потпуности бити испуњен и да ће након три године бити продужен – рекао је Пановић.

Како је рекао Јокић, први корисници из Аустрије очекују се у августу, а колико ће их бити зависи од интересовања. Додао је, да ће то, ако је судити по броју позива који стижу свакодневно, “ превазићи сва  очекивања”.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници више активно оболелих

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Више прегледа код инфектолога

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )