ДАНАС У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Кључеви станова за 60 избегличких породица

ДАНАС У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Кључеви станова за 60 избегличких породица

Шездесет избегличких породица које имају пребивалиште на територији Лознице данас је добило кључева станова у згради намењеној избеглима из БиХ и Хрватске, завршеној у Лозничком Пољу у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма (РСП) у Србији. Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Свечаности су присуствовали Видоје Петровић, градоначелник Лознице,  Дирк Лоренц, представник Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији, Ричард Холи, представник Амбасаде Швајцарске, Ружица Банда из ОЕБС-а, Стефани Краусе, представница УНХЦР, и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције  Републике Србије.

Зграда има укупно 60 станова, а у односу на број чланова породицама су на располагању 34 стана површине до 30 квадрата, осам од 40, петнаест до 50 и три стана за петочлане породице од по 60 квадрата. По 30 станова је за закуп са могућношћу куповине и  за социјално становање у заштићеним условима за социјално најугроженије породице. Градоначелник је будућим станарима рекао да је ово изузетно велики и леп дан за све, а посебно оне који ће од данас имати могућност да осете топлину властитог дома.

– Град Лозница је од почетка схватио значај и потребу да отвореног срца прихвати све оне које је голема невоља крајем прошлог века довела овде. Лозничани су увек имали пространо срце, а локална самоуправа заједно са нашом државом разумевање да помогнемо и будемо добри партнери. У овом граду у протеклим годинама урађено је више оваквих објеката и имали смо више пута прилику да истински осетимо радост људи који коначно добијају свој дом. Само на овој локацији смо, улажући у земљиште, путну, комуналну, енергетску инфраструктуру и прикључке издвојили близу 50 милиона динара. Ако томе додам одавно већ саграђене објекте у Кајмакчаланској улици, и активности на Лагатору то је онда значајно више. Срећни смо што је Лозница богатија за један број нових суграђана који ће свакако дати додатни импулс кретању  живота и поправљању услова живота у нашој средини. Желим вам сву срећу овог света, да вам до ваших станова допиру лепе вести и долазе добри људи – казао је он.

ЕУ је највећи донатор РСП и за овај објекат је из њеног фонда  издвојено више од 1,2 милиона евра. У име делегације ЕУ говорио је  Дирк Лоренц који је оценио да ће од сада 60 породица имати бољи дом и будућност и да се на овом примеру још једном види солидарност народа ЕУ са људима у Србији и на Западном Балкану којима је потребна помоћ.


– ЕУ је посвећена заједничком циљу на ком ради са Србијом, да обезбеди трајна стамбена решења преосталим избеглицама из ратова на простору Југославије. Са 236 милиона евра она је највећи донатор РГС. Овај програм не доноси само стамбена решеwа, он јача и регионалну сарадњу и преноси знања националним администрацијама што га чини јединственим. ЕУ са задовољством примећује да су упркос великим изазовима услед пандемије Влада Србије и њени партнери уз помоћ ЕУ програма наставили да раде како би избегличке породице добиле кров над главом- казао је он и захвалио се  породицама које су тако дуго чекале овај дан.

У име 60 породица захвалила се Наташа Топо свима који су омогућили да коначно имају свој кров над главом и рекла да ће ускоро бити 30 година откако је са родитељима и братом дошла у Србију и ‘’њену Лозницу’’. 

– Посебно хвала поверенику за избеглице града Лознице Драгану Станићу без којег не би било све овако, он нам је свих ових година био огромна подршка – рекла је и свима пожелела  срећан нови почетак

 Са суседном зградом  од 30 станова, која је свечано усељена у априлу 2019. на овој локацији изграђено је укупно 90 станова. На јесен треба да буде готова и зграда на Лагатору где ће бити додељено 30 станова са могућношћу куповине.

На крају су симболично засађени косовски божури који су, како је речено,’’српска чуваркућа’’ , а исто је учињено и приликом доделе кључева за станаре прве зграде.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – ЈУ-носталгија

У ЉУБОВИЈИ – Турнир у малом фудбалу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )