ПАКТ – Ко се креће долином Јадра?

ПАКТ – Ко се креће долином Јадра?

Удружења грађања ПАКТ, “Не дамо Јадар” и Коалиција организација против корупције у животној средини затражили су од надлежних да хитно спрече свакодневно патролирање обезбеђења ‘’Рио Тинта’’ у долини Јадра! У саопштењу за јавност се наводи да “обезбеђење компаније упадљиво патролира долином Јадра у џиповима, крећући се од 10-15 км на сат и на тај начин додатно застрашују мештане и угрожавају њихово право на мирно уживање имовине”, а од председника Србије траже одговор на питање:  “Ко се на дан његовог састанка са министром одбране Уједињеног краљевства у два рента-кар мини аутобуса кретао по долини Јадра и због чега?


– Установљено је да је у посети било двадесетак људи који су причали енглеским језиком, разгледали терен и водили белешке. Мештани су случај пријавили полицији и очекујемо хитне одговоре на питање ко се налазио у тим аутобусима и да ли су наше надлежне службе биле обавештене о овој посети, која је унела додатни немир међу мештане долине Јадра, и шта су тражили и испитивали на нашој земљи – стоји у саопштењу.

Ове организације траже и да министарка Зорана Михаиловић и председник Александар Вучић “хитно престану са обмањивањем јавности око пројекта “Рио Тинта”, јер нигде у свету не постоји фабрика батерија и аутомобила у земљи у којој се експлоатише руда”.

– Јавност се обмањује и око броја нових радних места, јер и сама компанија наводи у Елаборату о резервама да ће у руднику у подземним радовима бити запослено 347 радника. У истом документу компанија износи податак да је анализирала законске одредбе у Србији и скоро са жалошћу констатује да по важећим законима није дозвољен прековремени рад више од 8 сати у току радне недеље, као и да је ограничени подземни рад у току једне смене на 10 часова. То је дакле будућност наше деце, то се зове напредак и просперитет који нудите народу Србије, а у замену за здравље.


Потписници саопштења истичу и да поједине иностране фирме припремају понуду на позив ‘’Рио Тинта’’ за изградњу рудника, што “ наводи на закључак да је компанија унапред сигурна да ће рудник градити и поред обећања Михаиловићке и Вучића да никакво одобрење за рударење неће бити издато док се не усвоје све предвиђене Студије процене утицаја’’, па постављају питања чији  интереси се штите и зашто се обмањује јавност.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – У болници један пацијент више

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИЈИМА – Препознај и пријави насиље

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )