ЗАВРШЕНИ „МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ 2021“ – Представљен часопис „Призор“

ЗАВРШЕНИ „МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ 2021“ – Представљен часопис „Призор“

Представљањем 20. броја часописа за културну историју Јадра „Призор“, у Лозници су јуче завршени „Мићини и Верини дани“, манифестација посвећена знаменитом Лозничанину академику Мићи Поповићу и његовој супрузи сликарки Вери Божичковић Поповић.

Програм је приређен у Сталној поставци слика двоје уметника, а о садржају часописа говорила је Емилија Поповић, мастер професор језика и књижевности, иначе, приправница у Центру за културу „Вук Караџић“, који је и организатор манифестације. Она је подсетила да је први број часописа објављен у јуну 2002. године с идејом да се садржај повеже са именом академика Миће Поповића који је у свом родном граду оставио слике и предмете од непроцењиве вредности. До сада је објављено 20 бројева и свако издање часописа садржи темат који је посвећен значајној личности из српске уметности и науке.


– Поред темата, часопис садржи и рубрике посвећене стваралаштву Миће Поповића и његове супруге Вере, која је, такође, била истакнута сликарка у другој половини 20. века. Издваја се и рубрика Откривања у оквиру које се објављују занимљиви текстови из историјата, етнологије, археологије и друштвеног живота наше заједнице. Двадесети број часописа „Призор“ посвећен је јубилеју – шездесет година од уручења Нобелове награде Иви Андрићу – рекла је Емилија Поповић.

Гост манифестације био је професор емеритус др Стеван Станковић, који је кроз краће предавање изнео детаље о Јовану Цвијићу, о којем је написао и један од текстова у „Призору“. У име градске управе, програму је присуствовао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, који је изразио задовољство што Лозница може да се подичи великанима попут Караџића, Цвијића и Поповића.


– Годину дана после Вукове смрти родио се Цвијић, који је обележио време друге половине 19. и почетак 20. века, а три године пред смрт Јована Цвијића рођен је Мића Поповић. Испоставило се касније да ће то бити велики сликар, врло немирног духа, а 1980. године он је у галерији САНУ организовао своју изложбу коју је у то доба посетило више од 500 хиљада посетилаца. Мића је касније причао да је то својеврстан референдум шта уметност треба да значи, а шта у ствари значи. Поносни смо на Поповића и ово је најмање што можемо да чинимо, да обележавамо датум његовог рођења – рекао је Ђокић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У КРУПЊУ – Спремни за лето без короне

„МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ 2021“ – Линијом осликан човек и живот

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )