„МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ 2021“ – Линијом осликан човек и живот

„МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ 2021“ – Линијом осликан човек и живот

Дводневна манифестација „Мићини и Верини дани”, посвећена знаменитом Лозничанину, академику, сликару, ликовном критичару и филмском редитељу Мићи Поповићу и његовој супрузи, сликарки Вери Божичковић Поповић, почела је данас у Сталној поставци слика двоје уметника отварањем изложбе „Графика у уметности Миће Поповића“.

Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу, подсетила је да се овај програм приређује од 2000. године и да двоје уметника заслужују да имају своје дане у Поповићевом родном граду.


– Манифестација је постала и део програма који се припрема поводом Дана града, а Лозница је још 1989. године прогласила Мићу Поповића за свог почасног грађанина. Тада је отворен и легат у част великана, који је поред Вука и Цвијића један од знаменитих Лозничана. Овом поставком приказујемо део легата који је на неки начин скривен од очију јавности. То су две мапе графика – „Људи“ и „Мексико“, које ретко ко од посетилаца галерије стигне да прелиста. Сада је овај део великог опуса чувеног уметника пред њима. Графике показују колико је Поповић добро цртао и колико се бавио људима – рекла је директорка.

О изложби је говорила Марина Цветановић, кустос, историчарка уметности поручивши да се на овај начин оживљава успоменена на двоје уметника, али и представља нешто што многи нису до сада видели.

– Поставка „Графика у уметности Миће Поповића“ оживљава суштину саме уметности. Цртежи својом величином у уметности пркосе великим платнима и бојама које је Поповић не штедећи користио у својим делима, али и доносе уметност коју је изразио само једном линијом. Са минималним покретима оловке осликавао је изразе лица, осећања људи и живот. На парчету папира износио је суштину туге, сиромаштва, свега онога што чини човека. Једноставношћу доводи дело до савршенства и приказује да је човек увек само човек, било где и било када – рекла је она.


У каталогу који прати ову изложбу своја мишљења о цртежима Миће Поповића изнели су Јован Ћирилов, Вања Краут и Срето Бошњак, који је још 1994. године записао да „боја, волумен, материја остају на слици, али линија, тај неопходни чинилац цртежа, обојила је графику овог уметника“. Мапа са графикама „Људи“ садржи десет графика изведених техникама дубоке штампе (бакрописа), а мапа са графикама „Мексико“ садржи десет сериграфија и одштампана је у 104 примерка.

У истом простору, сутра ће бити представљен 20. број часописа за културну историју Јадра „Призор“. О садржају часописа говориће Емилија Поповић, мастер професор језика и књижевности, и професор емеритус др Стеван Станковић. Почетак је у 12 сати.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА – Признања најбољима

ТРЕЋИ МАТУРСКИ ДЕФИЛЕ – Почиње нови живот

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )