У ДОМУ ЗДРАВЉА – Вакцинација ратних ветерана Републике Српске

У ДОМУ ЗДРАВЉА – Вакцинација ратних ветерана Републике Српске

У организацији Удружења пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање борачка и социјална питања и Институтом ‘’Торлак’’ данас је у Дому здравља ‘’Др Миленко Марин’’ организовано вакцинисање бораца ветерана из Републике Српске (РС). На вакцинацију против ковида -19 дошло је око 450 бораца ветерана и чланова њихових породица из Илиџе и Бијељине, а радило је седам тимова за имунизацију.

Дом здравља посетили су градоначелник Лознице Видоје Петровић и Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања, који су обишли вакциналне пунктове и разговарали са ветеранима из РС. Петровић је казао да треба одати велику захвалност држави Србији и њеном руководству који су ‘’показали висок степен одговорности и бриге о свом народу’’ што потврђује и данашња вакцинација ратних војних ветерана и инвалида.

– Хвала здравственим радницима који већ другу годину раде под изузетно великим напорима и ризику, али веома успешно обављају свој посао против ковида на првој линији. Они су борци и хероји у време пандемије који неуморно раде пружајући оно што је најнеопходније сваком грађанину. Драго ми је што данас све протиче у најбољем реду, што су људи изузетно захвални и свесни велике солидарности и напора које је држава Србија учинила. Србија и Лозница увек ће бити отворени за нашу браћу преко Дрине, све наше грађане, али и комшије. То је политика коју води наш председник и они који покушавају да прекрајају историју не могу да не признају да је Србија у овом погледу апсолутни лидер у Европи па, можда, ишире – казао је Петровић и позвао грађане да се  вакцинишу.

Државни секретар Капор, рекао је да Дрина вековима спаја српски народ са обе стране и ту смо да правимо додатне мостове како би тај народ и даље био спојен, а ова акција је ‘’један од јаких мостова’’.

– Драго нам је што је одзив овако велики и што су људи задовољни акцијом. Вакцина ће бити колико је потребно,  за ове категорије ћемо увек обезбедити колико треба доза јер борци ратова деведесетих и те како заслужују да им се држава одужи за оно што су они за њу урадили.  Ово је нова и главна битка да се вакцинишемо против ковида, борци то разумеју и укључили су се у њу. Осим вакцинисања Лозница је данас домаћин Међународне конференцију где ће борачка удружења из Србије и РС радити на многим питањима сарадње, развијања односа и свега осталог – рекао је државни секретар.

Задовољни организованом имунизацијом за ветеране РС били су и Душко Тешић, председник удружења ВИИИ одреда специјалне бригаде МУП-а из Источне Илиџе и Горан Шеховац, председник Скупштине борачке организације ‘’Илинџански борац’’ Источно Сарајево. Према речима Шеховца они други пут долазе у Лозници на вакцинацију што је последица договора њихове борачке организације са ветеранима Војске Србије.

– Јутрос је вакцинисано више од 200 бораца РС са  Илиџе, а сада из Бијељине има око 250 људи. Хвала Србији која је поново показала да има велико срце. Данас су овде и други грађани, у реду је доста Бошњака и Хрвата из БиХ   и овде су врата свима широм отворена. То је величина Србије и РС, поново смо показали да су Срби хумани људи који размишљају о будућности. Хвала Лозници и Србији. Данас ћемо одржати и конгрес и договорити се у ком правцу да сарађујемо и заједно организујемо када су у питању ветерани – рекао је Шеховац.


Према подацима Дома здравља од 8. јануара до 9. јуна  у Лозници је дато укупно 56.340 доза вакцина против ковида-19, грађанима Србије и БиХ. Прву дозу примило је 31.411, а обе 24.929 особа. Од 3. јуна до јуче вакцинисан је 2.571 грађанин БиХ, другу дозу примиле су 582 особе. Ревакцинисано је сто ратних ветерана, а данас је планирана имунизација војних ветерана и њихових породица који ће примити  ‘’Фајзерову’’ вакцину.

 

У скупштинској сали градске управе данас је одржан Међународни конгрес борачко ветеранских удружења из Републике Србије и Републике Српске, на коме је разговарано о укључивању борачке и  ветеранске популације у ширу друштвену заједницу, као и искуствима у решавању борачких проблема по основу закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица. СУБНОР Лознице био је домаћин конгреса коме су присуствовали представници Удружење пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије, Удружење пензионисаних радника Унутрашњих послова Србије, Удружење пензионисаних радника Унутрашњих послова Србије, Удружење потомака ратника Србије 1912-1920, сва из Ниша, као и Општинске борачке организације ‘’Илиџански борац’’ из Источне Илиџе и Удружења VIII одреда специјалне бригаде МУП-а из Источне Илиџе.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА БЕЗБЕДНИЈИ САОБРАЋАЈ У ГРАДУ – Од камера до лежећег полицајца

ЗА ДАН ГРАДА – Од фолклора до Свечане академије

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

 

 

 

 

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )