ЗДРАВА ХРАНА У ШКОЛАМА – Нутритивна вредност кључ добре исхране

ЗДРАВА ХРАНА У ШКОЛАМА – Нутритивна вредност кључ добре исхране

Научно образовно-културни центар „Вук Караџић“ у Тршићу угостио је данас учеснике дводневне конференције „Здрава храна у школама“, коју организују амбасаде Шведске, Данске, Финске и Норвешке уз подршку Савета министара нордијских земаља. Скупу су присуствовали амбасадори Шведске Јан Лундина и Финске Кима Лахдеверт, као и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, народна посланица Ивана Поповић и градоначелници Лознице, Шапца и Ваљева.

Пре саме конференције приређена је и изложба рукотворина и домаће хране из лозничког краја, коју је организовала Туристичка организација града Лознице. Домаћин сусрета, градоначелник Видоје Петровић рекао је да је Лозница део пилот пројекта, који се спроводи на темељу искуства нордијских земаља, усмереног ка исхрани најмлађих, пре свега деце предшколског и школског узраста.


– Ми га већ спроводимо у три основне школе „Јован Цвијић“ и „Анта Богићевић“ у Лозници и Вуковој спомен-школи у Тршићу и кроз њега смо много тога научили. То је само почетак процеса који подразумева континуиран рад и ми смо захвални на подршци коју нам амбасадори нордисјких земаља пружају, као и представници наших школа. Заједно смо, уз подршку Владе Србије, обезбедили услове да имају сопствене кухиње у којима могу да припремају храну која долази са нашег подручја, од наших вредних произвођача органске хране. Задовољни смо, као и наше колеге из Шапца и Ваљева и наша народна посланица Ивана Поповић јер видимо колико то све уноси радости у живот младих и колико је то озбиљан посао, имајући у виду чињеницу да се бавимо глобалним проблемом какав је гојазност, пре свега код младих, а која значајно утиче на њихово здравље. Наш циљ је да и од Лознице и од Србије направимо место са бољим условима живота, а то је могуће само ако водимо бригу о здрављу и ако успемо да најмлађима формирамо навике за здрав живот уз правилну исхрану и доста физичке активности – рекао је Петровић подсетивши да Град у сарадњи са државом спроводи активну политику у области демографије с намером охрабривања младих да формирају брачне заједнице .

Амбасадор Шведске Јан Лундин је подсетио да су конференцију припремали годину дана и изразио задовољство што се Лозница показала као одличан партнер на пројекту.

– Драго нам је да су се придружили Шабац и Ваљево овом скупу јер тема о којој разговарамо је школска храна и како се она може производити. Сматрам да многе идеје можемо реализовати заједно и производити храну, научити једни од других разлике јер имамо различите традиције и климатске зоне. Овде је јако развијена прехрамбена култура, што је интересантно нашим стручњацима са севера Европе, да науче како се овде ради. Многи од њих ће учествовати на конференцији преко интернета, што је штета јер требало је доћи овде и пробати неке од квалитетних производа. Тешко је „јести преко интернета“, али се надамо проласку пандемије и новим путовањима. Драго ми је што боравим у Тршићу, где је рођен Вук Караџић, реформатор вашег језика, и радо бих се овде вратио као лингвиста да уживам још више у овом крају. Човек сам који је одрастао у шуми и зато ми се овде допао мирис шуме. Београд је леп, али у граду има мање тога. Одсуство буке ми је пријало и зато сам добро спавао. Можда једног дана организујемо и шаховски турнир – поручио је амбасадор Шведске.


Помоћник министра просвете Милан Пашић указао је на чињеницу да Министарество просвете, науке и технолошког развоја у последње три године поставља легитимне оквире у области исхране у школама, али да овакви сусрети користе за размену искустава са колегама из нордијских земаља. Он је истакао да је ресорно министарсво отворено за све примере добре праксе, додајући да у оваквим програмима кључни партнери постају и родитељи.

Ивана Поповић, народна посланица, сложила се с тим да је исхрана деце важна тема и да брига о томе захтева велику пажњу.

– Са амбасадорима смо разменили утиске, искуства и знања, а посебно ме обрадовало сазнање да је у Шведској значајно заступљена малина из наших крајева. Ми имамо благо у поврћу и воћу, због чега држава и помаже пољопривредницима кроз различите сувенције. Сваке године унапређујемо производњу, а ми треба да наставимо да подстичемо и младе привреднике и пољопривреднике да се сировина преточи у производ с којим можемо изаћи у свет. Овде смо се срели и са локалним произвођачима и амбасадори су уживали у укусима хране које су они припремили – рекла је Поповић.


Дводневни програм о здравој храни у школама обухватио је и низ радионица у којима су учествовали ђаци, припремајући ужину од квалитетних намирница, а како је закључио амбасадор Финске, кључ добре исхране лежи у нутритивној вредности хране коју деца једу у школама

– То није проблем само у Србији, већ и у целом свету. Проблем гојазности је доказ за то, а са друге стране је еколошка димензија и заштита животне средине. Важно је користити локалне производе и све оно што нам је најближе за производњу хране. То је и идеја коју смо овде представили – поручио је он.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗДРАВА ХРАНА У ШКОЛАМА СРБИЈЕ – Искуства нордијских земаља

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Већина новозаражених из Лознице

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )