ЗДРАВА ХРАНА У ШКОЛАМА СРБИЈЕ – Искуства нордијских земаља

ЗДРАВА ХРАНА У ШКОЛАМА СРБИЈЕ – Искуства нордијских земаља

Амбасаде Шведске, Данске, Финске и Норвешке, уз подршку Нордијског савета министара, организују у Лозници дводневни програм “Здрава храна у школама” с циљем подизања свести о важности здраве исхране код деце. Низом радионица организатори указују на значај настојања да се деца од раног узраста уче здравим навикама у исхрани и смањењу отпада од хране, а о овој теми данас су у градској управи разговарали представници амбасада ових земаља и градоначелник Видоје Петровић


Током програма “Здрава храна у школама”, у три школе у Лозници и Тршићу, организују се радионице припреме хране намењене здравој исхрани код школске деце и развијању добрих и здравих навика. Са децом и родитељима лозничких основних школа “Јован Цвијић” и “Анта Богићевић”, као и Вукове спомен-школе у Тршићу друже се блогери који су посвећени здравој исхрани – Маја Петровић, Кристина Гашпар и Јано Сич, уз подршку кувара Амбасаде Шведске Ларса Екберга, Амбасаде Данске Маријан Гаде Топак и глумца и музичара Бојана Ивковића.

– Ове радионице служе деци да науче како да припреме здрав оброк који могу понети у школу као ужину. Ту смо да их уверимо да и здраво припремљени оброци могу бити веома укусни, али и да објаснимо колико је важно смањити бацање хране. Идеја је добра и опомиње нас да треба да се вратимо традиционалним вредностима које и кроз храну могу да се пренесу на будуће генерације. Радионица израде здравих производа представља почетак нечега што млад организам може да оствари кроз препознавање битних ствари за здрав живот. Суштина је да свако дете уз подршку родитеља направи свој дневни мени, да припреми оброк, сличан оном који су некада и наше баке припремале, кришку сира и парадајза на комаду домаћег ражаног хлеба, на пример. Кувари из амбасада су ту да пренесу нека своја искуства и понуде савете – рекао је за ЛН Бојан Ивковић.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић састао се у градској управи са представницима нордијских амбасада – Шведске, Данске, Финске и Норвешке. Како се наводи у саопштењу из градске управе, градоначелник је  гостима говорио о убрзаном развоју Лознице и улагањима у унапређење услова у лозничким школама од опремања и успостављања стандарда у погледу квалитета наставе, до неговања здравих стилова живота деце и младих и реализације пројекта “Здрава храна у школама”. У саопштењу се даље истиче да су представници амбасада поручили “да кораци које Лозница предузима као вид подршке породици, деци и здрављу говоре о високом нивоу ангажованости и одговорности градоначелника и градског руководства”. Указали су и на значај развоја здравих животних навика код деце, пре свега када је исхрана у питању с обзиром на то да је гојазност постала свеприсутан проблем који често оставља велике последице на здравље.


После састанка, представници нордијских амбасада су са градоначелником и његовим сарадницима посетили Тршић и спомен-кућу Вука Караџића, а сутра ће скуп бити настављен у Научно културно-образовном центру. Придружиће се и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и градоначелници Шапца и Ваљева, а биће приређене и панел-дискусије са фокусом на исхрану у школама, припрему здравих оброка у школским кухињама и смањењу отпада од хране, као и улози ученика у томе.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СУТРА У ЛОЗНИЦИ – Јовану Цвијићу у част

СТЕФАН ПУРТИЋ ПОСЕТИО ФК ЛОЗНИЦА – Супер лига чека зелено-беле

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked”
data-matched-content-rows-num=”4,2″
data-matched-content-columns-num=”1,2″Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )