ВЕЛИКИ И МАЛИ МАТУРАНТИ – Почела славља – пријемни следе

ВЕЛИКИ И МАЛИ МАТУРАНТИ – Почела славља – пријемни следе

Последње школско звоно за матуранте средњих стручних школа огласило се 1. јуна а за гимназијлаце шест дана раније, док осмаци своје основно школско образовање завршавају  8. јуна. Али, учењу није крај, све осмаке очекује мала матура а оне старије припрема за пријемне испите који су неопходни за упис на жељени факултет

Традиционалним дефилеом кроз главне лозничке улице, матуранти три лозничке средње школе у уторак су обележили завршетак средњошколског образовања. Матуранти гимназије са наставом су завршили 25. маја, а матуранти средњих стручних школа 1. јуна. Да ли ће бити дозвољене и прославе матуре, још увек се не зна, али има назнака да ће оне моћи да се организују од 21. јуна. И министар просвете Бранко Ружић истиче да је боље да се ученицима понуди нека варијанта прославе него да се они сами организују. Највероватније ће то бити прослава у школском дворишту.


Поред могуће прославе матуре, матуранти који желе да наставе школовање на неком од  факултета, мораће да се припремају и за веома захтевне пријемне испите који их очекују, такође, у јуну. Ове године тридесет хиљада студената и постдипломаца биће финансирано из буџета, на Београдски универзитет ће моћи да се упише 9.901 студент. Број самофинансирајућих студената биће познат када високошколске установе распишу конкурсе за упис, већина је то већ и учинила. Први уписни рок на Универзитет у Београду трајаће од 23. до 26. јуна а полагање пријемних испита одвијаће се од 28. јуна до 2. јула, други уписни рок је 2. и 3. септембра. Ове године највише места биће на Филолошком факултету, затим Правном и Економском. Најскупља школарина и ове године је на Архитектонском факултету – 240.000 динара а најнижа на Техничком факултету у Бору који припада Београдском универзитету – 50.000 динара. Због епидемије коронавируса, препорука је Универзитета је да факултети омогуће студентима пријаву преко интернета.

Што се тиче ученика осмих разреда, у Лозници их има 726, они осново образовање завршавају 8. јуна, а затим их чека полагање завршног испита, односно мале матуре. Од постигнутог  успеха током школовања и резултата матуре, зависи и да ли ће моћи да се упишу у жељену средњу школу. Матура је обавезна за све без обзира на то да ли ће се наставити даље школовање или не, сматра се да је ученик положио испит ако и не уради ниједан задатак.


Да би могли да конкуришу за место у гимназијама или четворогодишњим стручним школама, ученици морају да имају минимум педесет бодова. На основу успеха из основне школе, максималан број бодова који могу да остваре је шездесет а на три теста са матуре могу да имају четрдесет бодова. Наиме, тестови из српског и математике доносе по тринаест а комбиновани тест четрнаест бодова. Такође, бодују се и резултати са републичких и међународних такмичења, за освојено прво место на међународном такмичењу добија се дванаест бодова, за друго место десет а за треће осам бодова. За прво место на републичком такмичењу предвиђено је шест бодова, за друго четири а за треће место два бода.

Ове године на завршном испиту биће више задатака које треба заокруживати, а новина је и да ће већина задатака бити прегледана дигитално. Како је најављено, софтверско прегледање за које је и ове године одговоран Факултет организационих наука, унапређено је и отклоњени су многи недостаци који су лане уочени.


Полагање мале матуре заказано је за 23, 24. и 25. јун. Као и до сада, првог дана ће се решавати тест из српског, односно матерњег језика, другог тест из математике а трећег, последњег дана, комбиновани тест из историје, географије, биологије, хемије и физике. Коначни резултати биће познати 2. јула.

Да подсетимо, наредне школске године у четири средње школе у Лозници биће места за 842 ученика, 116 више него што има свршених основаца.

Иначе, за све остале средњошколце и основце друго полугодиште се завршава 22. јуна, а не 18. како је било планирано.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПИОНИРСКА ЛИГА – Лозница апсолутни шампион

ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА „РАСПЕВАНО ПРОЛЕЋЕ“ – Шеталиште пуно младости

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )