ПАКТ – Опсенарска обећања

ПАКТ – Опсенарска обећања

Организације Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ), ‘’Не дамо Јадар’’ и Коалиција против корупције у животној средини данас су упозорили јавност на ‘’опсенарска обећања’’ компаније ‘’Рио Тинто’’ да ће у заштиту животне средине и постројење за пречишћавање отпадних вода уложити стотину милиона долара и подсећају да само једно постројење за пречишћавање комуналних отпадних вода за град величине око 100.000 становника кошта 20 милиона евра. Поред тога, ‘’Рио Тинто’’ наводи да ће комплетна инвестиција у рудник коштати између 1,5 и 1,8 милијарди долара, а европски стандард улагања у еколошке стандарде у односу на вредност инвестиција, износи 3:1, пренесено на пројекат ‘’Јадар“ значило би да би компанија на уложених 1,5 милијарду долара у заштиту животне средине морала да издвоји минимално 450 милиона долара.


Све ово важи за постојеће и познате технологије, а с обзиром на то да компанија наводи да ће у долини Јадра бити примењена нова технологија, улагања у животну средину би морала ићи и до 50 одсто од укупне инвестиције стоји у саопштењу ПАКТ-а. Пројектом ‘’Јадар“ потенцијално ће бити угрожено више од 2,5 милиона грађана Србије и организације сматрају да нема места оваквим опсенарским приступима.

Ове организације упозоравају и да ‘’игра са инвестиционим цифрама“ од стране компаније утиче и на евентуалне јавне приходе јер ‘’Рио Тинто’’ крије папире који доказују колико су до сада заиста уложили у пројекат, а да са друге стране постоји могућност да компанија неће плаћати рудну ренту све док не поврати уложена средства, саопштио је ПАКТ.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЦРВЕНИ КРСТ – Пакети за осам беба

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – У болници 32 ковид пацијента

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )