ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА – Расписана три конкурса

ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА – Расписана три конкурса

За подстицаје пољопривредним произвођачима локална самоуправа расписала је јуче три конкурса који ће бити отворени до првог децембра, или до утрошка предвиђеног новца од укупно око 20 милиона динара.

Како је медијима данас рекао Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду, расписана су три конкурса: за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, односно набавку прикључних пољопривредних машина, садница воћа, стакленика, пластеника, противградних и мрежа за сенчење, система за наводњавање, опреме у пчеларству, за осигурање усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња, као и конкурс за вештачко осемењавање.


– За конкурс у инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава издвојено је 17 милиона, осемењавање милион и осигурање око два милиона динара, а могу конкурисати сви они који имају регистрована пољопривредна газдинства у активном статусу у текућој години. За инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, односно набавку прикључних пољопривредних машина, садница воћа, приплодних грла у сточарству, стакленика, пластеника, противградних и мрежа за сенчење, система за наводњавање, опреме у пчеларству, практично  пољопривредни произвођач преко овог конкурса има могућност да оствари повраћај средстава. Услов је да инвестиција реализована у овој години и на основу документације може да се оствари рефундација трошкова набавке у износу од 50 одсто, а за жене и пољопривредне произвођаче млађе од 40 година и до 60 одсто. Сврха ових конкурса је да што више новца пласирамо у пољопривреду, а оваква помоћ служи им да се побољша подизање одређене пољопривредне производње и да се она занови – каже Миладиновић.

Миладиновић каже да је у овогодишњем градском буџету за директне подстицаје у пољопривредној производњи издвојено 29 милиона динара и то нису једина средства усмерена ка тој области. Осим за три конкурса, четири милиона су предвиђена за набавку око 90 противградних ракета, а пет за конкурс који ће бити расписан први пут.


– Ове године новина је да ће у наредних петнаестак дана бити расписан конкурс за младе пољопривреднике до 40 година. На  располагању ће бити пет милиона динара за пројектно финансирање и подизање њихових капацитета, њихове производње на виши ниво у смислу прераде, да буду конкурентнији на тржишту пољопривредних производа. У току је припрема тог конкурса који ће, надамо се, наићи на добар одзив и бити редован наредних година – најавио је Миладиновић

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Шест новозаражених у округу

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Смањен број ковид пацијената

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )