ЗАВРШЕН ЈУБИЛАРНИ ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Пола века неговања стваралаштва младих

ЗАВРШЕН ЈУБИЛАРНИ ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Пола века неговања стваралаштва младих

Завршном свечаношћу на саборишту у Тршићу данас је завршен вишедневни програм 50. Ђачког Вуковог сабора, манифестације која је већ пола века посвећена ђацима и њиховом стваралаштву кроз мноштво програма и радионица за приближавање наше богате традиције. На отвореној позорници уз подизање заставе саборовања програм је отворио мешовити хор Гимназије „Вук Караџић“ Мокрањчевом „Химном Вуку“, уз дириговање Дарка Несторовића. Поздравну реч посетиоцима упутила је Јока Станојевић, прошлогодишњи ђак генерације Средње школе „Свети Сава“, која је представљала Србију и Лозницу на Међународној хемијској олимпијади у Дебрецину у Мађарској пре две године.


Част ми је да данас говорим у име Вукових следбеника и будем тихи чувар традиције који наставља причу за очување идентитета. Идентитет једног града чине споменици и грађевине који се у њему могу видети, људи који у њему живе или су живели, њихова дела, реке које кроз њега протичу, а изнад свега, идентитет једног града чине приче које се на основу наведеног могу испричати. Говорити данас како би се сачувала прошлост јесте наша обавеза. На то нас опомиње и овај дан и ово место. Опомиње нас личност Вука Караџића, дух човека који је имао способност да размишља кроз три времена – прошлост, садашњост и будућност. Захваљујући тој његовој умешности ми смо данас ту. Омогућио нам је будућност чувајући традицију. Намера ми је да са овог места, данас, понос који осећам јер припадам овој и оваквој култури, пренесем и на вас, друге Вукове следбенике. Младом човеку потребан је идеал оличен у Вуку, Сави, Андрићу или Тесли. Идеал који ће подстицати на образовање, васпитање, неговање традиције и самим тим очување националног идентитета. Ако не памтимо и не стварамо приче о најбољим међу нама и наша будућност је угрожена. Неодуховљена прошлост је заувек мртва – рекла је Јока Станојевић.


Мало позориште „Душко Радовић“ из Београда потом је извело представу „Срце у јунака Краљевића Марка“, коју је режирао Југ Радивојевић, а посетиоци Тршића могли су да погледају инеколико изложби. У вајату „Вук и наука“ проширену изложба о Ђачким Вуковим саборима, аутора Мирослава Терзића, кустоса историчара, и мр Драге Симића, академског сликара, а у Галерији на саборишту изложене радове студената Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду.

Ђачки Вуков сабор од свог покретања омогућава младима да боље упознају традиционалне вредности народа којем припадају и језик којим пишу и говоре. Манифестација је настала по узору на Вуков сабор и током месеца маја од 1971. године окупља велики број ђака из целе Србије, али и земаља из региона. Тршић и Лозница су у данима Ђачког сабора стециште младих који народну традицију и Вука Караџића доживљавају као подстицај за дубље истраживање и за ново и савремено упознавање наше културе и њено поређење са другим културним наслеђем других народа. Програм Ђачког Вуковог сабора током деценија се мењао, допуњавао и усавршавао, никад не заборављајући да је основни циљ повезивање младих са властитом традицијом и са свим њеним особеностима и потенцијалима. Као организатори програма, омогућили смо им да се на иновативан и креативан начин упознају са традицијом јер садашњост се најбоље разуме уколико се осветли прошлост – рекла је Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу. Подсећајући да су јубиларни Ђачки Вуков сабор подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Лозница.

С. Пајић

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )