ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ЈАГОДЕ И ТРЕШЊЕ – Понуда добра – цене високе

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ЈАГОДЕ И ТРЕШЊЕ – Понуда добра – цене високе

Домаћице које желе да припремају слатко од јагода и трешања требало би да пожуре са куповином. Цене су, тренутно, ниже него прошле године у ово време, а има најава да ће доћи до поскупљења, поготово ако буде лоше, кишовито време. Наравно, ни тренутне цене нису баш повољне и тешко је очекивати куповину већих количина овог воћа.

На лозничкој зеленој пијаци понуда јагода и трешања је добра.  Цене нису баш за свачији џеп, али су боље него првих дана када су јагоде стигле на тезге. Један од дугогодишњих познавалаца прилика на лозничкој пијаци каже да су прве јагоде овог пролећа коштале по 450 динара за килограм, а то су биле оне крупне, “напрскане”, где у 1.000 грама стане само неколико комада. Сада су у понуди домаће, од људи из нашег краја, а цена је ”шарена”. Тезга до тезге и на први поглед исте јагоде, али не и цена, код једног продавца 150, а другог 130. Углавном се распон цена у среду кретао од 120 до 150 динара у малопродаји и било је купаца.


– Купује народ, али не много. Узима се од пола килограма до два, најчешће је то килограм па ако им се допадне, дођу по још. Јесте сад сезона, али нису свима новчаници пуни. Пијаца је најбољи скенер нашег стања – каже једна продавачица и успут нуди “дивне јагоде” за 150 динара. Иначе, у маркетима јагоде су још скупље и једва да им се спустила цена испод 200 динара.

Трешања има, али им нестабилно време није баш легло. Коштају од 150 до 300 динара за килограм и мања је понуда у односу на јагоде које се нуде не само на пијаци, него и на улазу у њу где су постављене импровизоване тезге.

Инжењер воћарства и виноградарства Златица Крсмановић из лозничког “Пољосавета” сматра да ће понуда још неко време бити веома добра, али и не очекује да ће цене бити ниже. Напротив, верује да ће, како сезона буде одмицала, и цене јагода и трешања расти. Када се продају “домаће” јагоде, оне које стигну из других крајева сигурно ће бити скупље, каже Крсмановићева.

Истиче да је под јагодама у лозничком крају тек неких педесетак хектара, а да су засади под трешњама веома мали, углавном по неколико стабала. Много боља ситуација је у Крупњу где су површине под јагодама веће, али ове јагоде, због надморске висине, тек почињу да зру и могу се очекивати у продаји наредних дана.


Крсмановићева каже да трешње рано процветају и да  мартовски мразеви узимају данак. Цвет на великом броју стабала измрзне и отуда мањи приноси и високе цене овог укусног воћа.

Подсећа да у Лозници нема организованог откупа јагода и трешања и да их воћари продају на пијаци или велепродајама.

Т.М.С.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПАРЛАМЕНТ ПРИВРЕДНИКА – Драгослав Николић изабран за председника

У ”ЛОЗНИЦА ГАСУ” – Снижена цена прикључка на гас

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )